BEOGRAD – Cilj Deklaracije o opstanku srpske nacije je očuvanje srpskog jezika i kulture od propadanja, jer imamo šta da štitimo, kaže generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

On kaže da srpski jezik i srpsko pismo nestaju iz dana u dan, da nam je postalo prirodno da već prva ili druga generacija potomaka naših iseljenika u Kanadi ili SAD slabije govore ili uopšte ne govore srpski jezik.

U zemljama u okruženju gde srpski narod vekovima živi, naglašava, danas su ugrožena osnovna prava, a među jnima i pravo na maternji jezik, na obrazovanje, informisanje.

“Srbija sada podvlači crtu ispod 20. veka. Veka koji nam je doneo i mnogo slave i mnogo gorčine. Veka koji je doneo mnogo pobeda, ali mnogo više stradanja. Veka posle koga treba da se preispitamo gde smo u Evropi i na Balkanu i šta je naša budućnost”, rekao je Selaković za TV Pink.

On je podsetio da Srbija od 2014. godine posebno okrenuta pravima nacionalnih manjina – pravima u oblasti obrazovanja, kulture i da je pokazala svima u regionu kako treba postupati sa manjinama.

“Vlada Srbije pomogla je glasila na hrvatskom, izgradnju infrastrukture u Tavankutu, otvaranje odeljenja muzičke škole u Senti…”, podsetio je Selaković.

Kako kaže, ne može se baš reći da je tako i u okriženju, te pominje da je u Hrvatskoj na popisu 2011. od 186.000 Srba manje od 53.000 navelo da govori srpski jezik, odnosno više od 130.000 ljudi nije smelo da kaže da govori srpski jezik.

Pomenuo je i da se Oluja u Srbiji i Srpskoj poslednje tri godine obeležava kao stradanje Srba u pogromu, te da je za te tri godine nešto imap postignuto:

“Postigli smo da se na proslavi Oluje u Kninu ne pojavi nijedan strani ambasador, postigli smo da se pojavi najmanje ljudi, da se naša reč o istini i stradanju Srba čuje mnogo jasnije u svetu”, zaključio je Selaković.