MEÐA – Naš odgovor na sušu su sistemi za navodnjavanje, a ove godine će biti započeti radovi na izgradnji 14 sistema kojima će biti pokriveno 50.000 hektara oranica, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prilikom obilaska radova na izgradnji prvog od 14 sistema za navodnjavanje finansiranih iz Abu Dabi fonda.

Nakon obilaska radova na izgradnji sistema Međa, koji će imati dvonamensku funkciju – odvodnjavanje i obezbeđivanje vode za navodnjavanje za 762 hektara poljoprivrednog zemljišta u tom delu Banata – ministar je rekao da za vodoprivredu i poljoprivredu idu bolji dani.

„Naš odgovor na sušu su sistemi za navodnjavanje i generalno uvezivanje sa najmodernijim tehničkim sistemima”, rekao je Nedimović i dodao – što je za drumski saobraćaj autoput, to je za poljoprivredu navodnjavanje.

Očekuje da u naredne dve do tri godine, koristeći pre svega sredstva iz Abu Dabi fond, može biti završen, kako je naveo, toliki deo posla da pređemo šestocifrenu brojku onih hektara koje ćemo navodnjavati.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da su počeli radovi na realizaciji četiri sistema za navodnjavanje, od planiranih 11 u Vojvodini, da će pet projekata biti započeto u narednim danima, a da će još dva velika projekta početi u toku ove godine.

“Izgradnjom ovih sistema u Vojvodini i planiranih u Mačvi biće pokriveno više od 50 000 hektara sitemima za navodnjavanje, a to je najbolji mogući odgovor vremenskim uslovima i klimatskim promenama koje i ove, a i prethodnih godina imaju uticaj na prinose”, naveo je Mirović.

Pored Međe, započeti su i radovi na sistemu Jankov most I i II, Itebej I Rečej.

“Ključna stvar je ne stati niti jedne godine u realizaciji ovakvih projekata, ono što je započeto iz Abu Dabi fonda,uz podršku ministartsva mora nas dovesti do približavanja evropskom proseku kada je reč o broju hektara koji je pod sistemima za navodnjavanje”, naveo je Mirović.

On je dodao da to znači da ovi radovi moraju imati kontinuitet u narednih pet, 10 ili 15 godina.

Na dnevnom redu sednice Skupštine Vojvodine, kaže, biće predlog odluke o dodeli dodatnih 100 miliona dinara JVP “Vode Vojvodine”za pripremu projektne dokumentacije za drugu fazu radova na izgradnji tih Sistema, koji se fiansiraju iz Abu Dabi fonda.

“U narednim godinama ćemo izdvajati značajnija finansijska sredstva u ove svrhe, u tome je budućnost”, poručio je predsednik Pokrajinske vlade.

(Tanjug)