SKOPLJE – Makedonska vlada pozdravila je večeras objavu zvaničnog Beograda da se zalaže za očuvanje prijateljskih odnosa i vrati stanje u odnosima dve zemlje u uobičajene okvire, i istakla da je čvrsto posvećena i preduzima intenzivne napore u cilju rešavanja nastalih problema.

U saopštenju pres službe se navodi da makedonska vlada ne želi da donosi ishitrene zaključke i naglašava da razvija prijateljske odnose sa svim susednim zemljama, prenela je MIA.

“Nova makedonska vlada je čvrsto posvećena i preduzima intenzivne napore u cilju rešavanja nastalih problema, unapređujući međususedske odnose, saradnju i partnerstvo sa Srbijom, kao i drugim zemaljama u okruženju. Ubeđeni smo da je to jedini način da region odlučno krene napred”, kaže se u saopštenju.

Prethodno je makedonska vlada saopštila da će prilikom odlučivanja o članstvu Kosova u Unesko uzeti u obzir stavove većine zemalja Evropske unije.

“Republika Makedonija razvija prijateljske odnose sa svim susednim zemljama. Kada postoje otvorena i osetljiva pitanja sa susedima, Vlada Makedonije vodi politiku dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, neutralnosti i nemešanja u sporne stvari drugih država”, navedeno je u vladinom saopštenju, nakon povlačenja na konsultacije zaposlenih u Ambasadi Srbije u Skoplju.

“Što se tiče glasanja za članstvo Kosova u Unesko, Vlada Makedonije će uzeti u obzir stavove većine zemalja Evropske unije”, navedeno je saopštenju makedonske vlade.