VRANJE- Ministar odbrane Aleksandar Vulin ponovio je danas da vojna neutralnost ostaje opredeljenje Srbije, bez obzira sa kim Vojska Srbije izvodi vojne vežbe.

“Mi smo vojno neutralna zemlja, vežbaćemo sa svima od kojih možemo nešto da naučimo, a to znači i sa predstavnicima NATO i sa predstavnicima ODKB i sa predstavnicima oružanih snaga SAD i sa predstavnicima oružanih snaga Ruske Federacije”, rekao je Vulin u Vranju odgovarajući na pitanje u vezi sa izjavom ministra spoljnih poslova Letonije da se za zemlje koje vežbaju sa Rusijom dovodi u pitanje budućnost u EU.

Prema Vulinovim rečima, mi samostalno odlučujemo o našoj spoljnoj politici i da samostalno odlučujemo o svojoj vojnoj saradnji.

“VS će sprovoditi politiku državnog rukovodstva, a državno rukovodstvo je jasno formulisalo da je država Srbija vojno neutralna zemlja. Shodno tome, niko ne može da nam određuje i ni iz jednog razloga ni sa kim ćemo vežbati ni od koga ćemo učiti i šta ćemo raditi”, naglasio je ministar.

Prema nejgovim rečima, naša vojska je garant stabilnosti i bezbednosti, ne samo Srbije, već i celog regiona, a takva je, između ostalog, zato što je vojno neutralna.

“Mi ćemo nastaviti da jačamo našu vojsku, da je naoružavamo, poboljšavamo materijalni položaj naših pripadnika i bićemo garant mira i stabilnosti za čitav ovoj prostor”, poručio je Vulin.

On je napomenuo da ne vidi nijedan razlog zašto bismo menjali našu državnu politiku, ističući da će Srbija nastaviti da vodi računa o svojim interesima na prvom mestu.

“Nemamo nameru da uvodimo sankcije Ruskoj Federaciji, baš kao što nemamo nameru da učestvujemo u sukobima velikih koji nisu naši sukobi”, zaključio je ministar.