SKOPLJE,BEOGRAD – Makedonska vlada saopštila je danas da će prilikom odlučivanja o članstvu Kosova u UNESCO uzeti u obzir stavove većine zemalja Evropske unije, iako je premijer Zoran Zaev pre samo tri i po meseca izjavio da će Skoplje prilikom glasanja biti neutralno.

Vlada Zaeva danas je, međutim, saopštila da “razvija prijateljske odnose sa svim susednim zemljama”, da u slučaju otvorenih pitanja “vodi politiku dobrosusedske i regionalne saradnje”, ali da će, što se tiče glasanja za članstvo Kosova u UNESCO “uzeti u obzir stavove većine zemalja Evropske unije”.

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je početkom maja da će Makedonija prilikom narednog glasanja o članstvu Kosova u UNESCO biti neutralna.

Na pitanje Prve televizije kako će Makedonija glasati prilikom budućeg izjašnjavanja o prijemu Kosova u Unesko, Zaev je kratko odgovorio:

“Neutralno”.

Zaev je tada takođe izjavio da želi da gleda u budućnost i da je spreman da povuče svoje “preterane” izjave, koje je dao na račun vlasti u Srbiji.

Makedonska vlada je još 2008. donela odluku da ta bivša jugoslovenska republika podrži samostalnost Kosova, čime je potvrdila raniju odluku makedonskog parlamenta.

Ranije danas, makedonska agencija “Makfaks” javila je da je Vlada Makedonije pripremila predlog za podršku učlanjenju Kosova u UNESCO i ocenila da je to jedan od razloga što je Ministarstvo inostranih poslova Srbije povuklo osoblje ambasade iz Skoplja na hitne konsultacije u Beograd.

Makedonska agencija, pozivajući se na neimenovane izvore, navodi da je zvanični Beograd imao informacije da će Makedonija biti predlagač za glasanje za ulazak Kosova u UNESCO, odnosno da će to predložiti kao tačku dnevnog reda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da su zaposleni u Ambasadi Srbije u Makedoniji povučeni na konsultacije nakon što je od nadležnih obaveštajnih organa “dobijeno dovoljno dokaza o veoma ofanzivnom delovanju protiv organa i institucija Srbije”.

Naveo je da je za tu odluku bilo nekoliko razloga, ali da su “nadležni organi” ustanovili to i predstavili i njemu i Vladi Srbije dokaze o takvom delovanju.

On nije hteo da iznosi detalje, ali je istakao da Srbija želi da ima dobre odnose sa Makedonijom, ali i da mora da se pripremi i prilagodi novim okolnostima.

“Naše je da naši ljudi budu pripremljeni i spremni. Biće nekih promena u našem osoblju i da zaštitimo prijateljstvo naše sa Makedoncima, a i kako da se ponašamo u novom okruženju”, rekao je Vučić.

Mnogo je špekulacija i mislim da će u narednih 10 dana sve biti mnogo jasnije

“Mi ćemo svoje interese da zaštimo I gradićemo dobre odnose sa Skopljem”, rekao je predsednik na pitanje da li kriza u odnosima sa Makedonijom ima veze sa članstvom Kosova u UNESCO, i dodao:

“Ali, kako bih vam rekao… Ti odnosi će morati da budu zasnovani na uzajmnom poštovanju. Da li će Albanci da uvrste Kosovo na dnevni red skupštine UNESCO… Naš je posao da zaštitimo interese Srbije, a da pri tom ne narušimo interese durgih zemalja”, rekao je predsednik.

Ukazao je da tu, međutim, ima mešanja nekih drugih sila:

“Ima mešanja nekih drugih sila. Naše je da umemo da odgovorimo i da umemo da zaštitimo naše delovanje od uticaja spoljnih faktora …”, rekao je predsednik.

Upitan da li misli na Rusiju, odgovorio je: “Nisam pomislio na Rusiju”.

Predsednik je ponovio da će Srbija nastaviti da razvija prijateljske odnose sa Makedonijom.

(Tanjug)