BEOGRAD – Predsednik Bošnjačke demokratske zajednice Muamer Zukorlić bi voleo da kaže da Srbija treba da se odrekne Kosova, ali se plaši da bi neko u tom slučaju predložio – onda nam dajte Republiku Srpsku, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Iz tog razloga, Zukorlić i otvara priču kako je, navodno, opasno da se Banjaluka uključi u unutrašnji dijalog o KiM i preti nekakvim raspakivanjem regiona”, rekao je Dodik, odgovarajući tako na kritiku lidera BDZ Sandžaka Muamera Zukorlića i bivšeg gradonačelnika Srebrenice Chamila Durakovića, koji su optužili predsednika RS za provokacije i “udar na teritorijalni integritet BiH”.

Ni on, ni drugi bošnjački lideri, ne mogu ništa da raspakuju, samo pokušavaju da podignu svoj značaj”, izjavio je Dodik za sutrašnje izdanje “Novosti”.

Na pitanje da li očekuje da Banjaluka dobije poziv da se uključi u dijalog o Kosovu, Dodik odgovara da je to unutrašnja stvar Srbije.

“Stav RS je poznat: ne priznajemo nezavisnost Kosova, nismo dozvolili da ga prizna BiH, naša politika je čvrsta i u RS o tome postoji konsenzus. Naravno, uvek ćemo pratiti zvaničnu politiku Srbije”, izjavio je Dodik.

Zukorlić je ranije danas za bošnjački portal Ins.ba. pozdravio hrabrost predsednika Aleksandra Vučića da “otvori” pitanje Kosova, ali i upozorio da su ideje nekih političkih aktera o uključivanju Republike Srpske u unutrašnji dijalog o Kosovu veoma opasne.

On je, međutim, ukazao da u Srbiji “postoje neka promišljanja da u dijalog i rešavanje pitanje statusa Kosova treba uključiti i pitanje RS”, te upozorava da je neprihvatljivo razmišljati na način da jedan deo teritorije ili uticaja na Kosovu može ili treba da se kompenzuje ugrožavanjem teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine:

“Svako povezivanje RS i Kosova znači direktan atak na teritorijalni integritet BiH”, rekao je Zukorlić.