Beograd – Vrlo me zanima dijalog o Kosovu, i pozdravljam tu inicijativu. Smatram da bi u taj dijalog trebalo da se uključe sve strukture, svi predstavnici institucija i istaknuti građani, kao i Bošnjaci, kaže poslanik i predsednik Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Muamer Zukorlić.

 

– Pitanje Kosova nije samo srpsko-albansko pitanje, već i regionalno i bezbednosno – kaže on.

Međutim, navodi i da bi pitanje uključivanja bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) u taj dijalog predstavljalo raspakivanje celog regiona.

– O RS u Srbiji ne bi smelo i moglo da se priča bez Sarajeva. Hoću da kažem da, ako bi se pričalo o RS, onda bi se tu moralo uključiti i Sarajevo, ali i Sandžak – kaže Zukorlić za “Danas”.

Prema njegovim rečima, bilo koja politička ideja jeste legitimna sve dok podrazumeva međusobno uvažavanje, poštovanje suvereniteta, države, granica država i tome slično.

– Ne može se tretirati pitanje RS u Beogradu samo, odnosno unutar srpskog unutrašnjeg dijaloga. To pitanje otvara i pitanje Sandžaka, odnosno mi bismo morali u tome da učestvujemo, ali i svi važni faktori u celom regionu. Partikularno otvaranje pitanja otvara vrata destabilizaciji celog regiona – ističe Zukorlić.