Budžet Novog Pazara u poslednjih devet godina je dupliran i od 1,2 milijarde dinara, koliko je iznosio u 2009. godini, narastao je na preko 2,4 milijarde koliko se očekuje da se slije u gradsku kasu ove godine, saznaje Radio Sto plus.

Ipak, budžet lokalne samouprave nije redovno rastao, već se dešavalo da u jednoj godini bude manji nego u prethodnoj što se desilo i u 2010. kada se u kasu Novog Pazara slilo tek 1,1 milijardu dinara.

Zanimljivo je da je više od polovine tog novca, odnosno 570,6 miliona dinara planirano za plate zaposlenih u lokalnoj samoupravi, objavljeno je u podacima o budžetima Novog Pazara na zvaničnoj stranici grada.

Budžet je u narednoj, 2011. godini “skočio” na 1,8 milijardi dinara, a u 2012. godini je prvi put probio granicu od dve milijarde i iznosio je 2,1 milijardu dinara.

Drugim rebalansom primanja lokalne samouprave u 2013. godini spala su na 1,9 milijardi dinara, a tada je u podacima na sajtu Gradske uprave prvi put prikazano i da je te godine zabeležen budžetski deficit u iznosu od 142 miliona dinara.
Sledeće godine je budžet ostao na približno istom nivou, imao je tri rebalansa, deficit je smanjen na osam miliona dinara, a te 2014. godine planiran je rekordan iznos sredstava za plate zaposlenih u lokalnoj samoupravi – više od 847 miliona dinara.

Tada su u sistemu gradske uprave i ostalih korisnika budžeta radila 1.033 radnika.

U 2015. godini je budžet porastao na 2,3 milijarde dinara, a četvrtim rebalansom prikazan je i suficit od 97 miliona dinara. Broj radnika u toj godini se povećao na 1.042, ali je za njihove zarade predvidjeno manje novca – 816 miliona dinara.

Prošle godine se u gradsku kasu slilo nešto više od dve milijarde dinara, a drugim rebalansom iskazan je budžetski deficit od 140 miliona dinara. Iznos sredstava za zarade zaposlenih dodatno se smanjio i na kraju je iznosio blizu 680 miliona dinara.

Drugim rebalansom budžeta za ovu godinu prihodi su procenjeni na 2,4 milijarde dinara, a predvidjen je i suficit od 88 miliona dinara.

Gradsko veće je na poslednjem zasedanju usvojilo i treću izmenu budžeta kojom će, kako je najavljeno, prihodi biti dodatno uvećani.

Veće je usvojilo i nacrt budžeta za 2018. godinu u kojoj se očekuju prihodi slični ovoj godini. (Beta)

FOTO: FOURSQUARE