Potpredsedik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, poručio je danas u Briselu da je prvi strateški spoljnopolitički prioritet Srbije punopravno članstvo u EU, te da su stoga legitimna očekivanja zvaničnog Beograda da će najavljena strategija za pristupanje EU jasno prepoznati da je Srbija, uz Crnu Goru, lider u procesu pristupanja.
Dačić je, na radnom ručku ministara inostranih poslova država članica EU i država kandidata za članstvo u EU, koji je organizovan u okviru estonskog predsedavanja Savetu EU, ocenio da je perspektiva punopravnog članstva naše zemlje tokom mandata sledeće EK dostižan i realan cilj.
To, kako je objasnio, ne znači da treba staviti u drugi plan evropski put drugih aspiranata za članstvo u regionu.
“To će, naprotiv, podstaći sve na zapadnom Balkanu da se pozitivno nadmeću na tom polju i da brže i efikasnije sprovode unutrašnju transformaciju”, rekao je Dačić duboko uveren da će Beograd biti zadovoljan Strategijom, kada ona bude objavljena.
Podsetivši da Srbija prolazi kroz širok spektar ekonomskih i političkih reformi, koje imaju za cilj da našu zemlju učine spremnom za izazove koje donosi članstvo u EU, Dačić je istakao da srpska vlada radi na prevazilaženju svih izazova na tom putu. Priznanje i rezultat tih napora, dodao je, svakako predstavlja i jučerašnja Medjuvladina konferencija, na kojoj je Srbija otvorila dva nova poglavlja.
Vicepremijer se, kazao je, nada da će tokom bugarskog predsedavanja naš pristupni proces biti uspešno nastavljen i da će u skladu sa tim biti otvoren veći broj poglavlja.
“Svesni smo da se EU trenutno susreće se brojnim izazovima, na unutrašnjem planu i globalno, te samim tim dodatno cenimo odluku našeg suseda Bugarske da evropsku perspektivu i povezivanje Zapadnog Balkana uvrsti među prioritete predsedavanja”, kazao je Dačić i posebno pozdravio nameru Bugarske da bude domaćin Samita EU i Zapadnog Balkana, za čije održavanje se, kazao je, i lično već duže vreme zalažem.
Iskreno verujući da će, kako je rekao, i naredni predsedavajući Savetom EU, Austrija i Rumunija, koji su izuzetno bliski našem regionu, imati temu proširenja i pozitivnu balkansku temu u svojim programima, Dačić je rekao:
“Nama u Srbiji je drago što u državama članicama sve jasnije uviđaju da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana od ključnog značaja za stabilnost našeg regiona i Evrope u celini. Mi smo načinili velike korake u normalizaciji odnosa sa Albanijom, BiH, Makedonijom, Crnom Gorom; i predsednik Republike, i članovi vlade veoma dobro shvataju značaj regionalne stabilnosti za budućnost Srbije”.
Dačić je u svom obraćanju podsetio da Srbija ima i drugačiji strateški politički prioritet – a to je, kazao je, očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, što je dovedeno u pitanje nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.
“Upravo zbog toga, diplomatski napori Srbije na očuvanju celovitosti predstavljaju značajan element naših odnosa sa drugim zemljama i međunarodnim akterima”, naveo je ministar i istakao da su politički lideri u Beogradu u proces dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom.
Podsetivši da je taj dijalog započeo još kao potpredsednik vlade, u oktobru 2012. godine, Dačić je rekao da je Beograd u to uložio sav svoj politički kredibilitet.
“Uveravam vas da Beograd ostaje iskreno posvećen ovom procesu, što je i do sada više puta dokazao implementacijom postignutih dogovora. Međtim, podsećam vas da nikakav napredak nije postignut u uspostavljanju Zajednice srpskih opština, iako se upravo na ovo pitanje odnosi najveći deo odredbi Briselskog sporazuma”, naveo je Dačić.
Neophodno je, istakao je, da i druga strana u dijalogu preuzme odgovornost i pristupi ispunjavanju svojih obaveza.
“Napori moraju da budu zajednički, naročito imajući u vidu da ćemo samo na taj način osigurati normalizaciju života gradjana na KiM i stabilizaciju odnosa Srba i ostalog nealbanskog stanovništva i Albanaca, kazao je Dačić.
Uveren da celokupna Unija podržava Beograd u ovom cilju, bez obzira na različite stavove država članica o statusu KiM, Dačić je zaključio:
“Stoga gajimo nadu u dalji, uspešan nastavak dijaloga uz punu podršku i okrilje EU, u čiju ulogu kao fasilitatora imamo puno poverenje. Samo kroz posvećen dijalog moguće je rešavanje svih otvorenih pitanja i izgradnja stabilnog regiona”.
FOTO: TANJUG