Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan označio je Izrael terorističkom državom, koja ubija decu, dodavši da će se boriti svim sredstvima protiv priznanja SAD da je Jerusalim glavni grad jevrejske države.

“Palestina je nevina žrtva, a što se tiče Izraela to je teroristička država, da teroristička”, rekao je Erdogan, i dodao da “nećemo prepustiti Jerusalim na milost države koja ubija decu”.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu optužio je prethodno Evropu za licmerje zbog osuda odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Netanjahu je pre polaska u Pariz prošle noći rekao da poštuje Evropu, ali nije spreman da prihvati njene duple standarde.

“Ima glasova s osudom istorijskog saopštenja predsednika Trampa, ali ja nisam čuo nikakvu osudu raketne vatre na Izrael ili užasnog huškanja protiv naše zemlje”, rekao je Netanjahu.

Nekoliko raketa ispaljeno je od četvrtka iz pojasa Gaze na Izrael, neke su pale na palestinsku teritoriju, neke su presretnute i jedna je pogodila grad Sderot na jugu Izraela, ali nije bilo žrtava.

Na palestinskoj strani poginula su četvorica Palestinaca u izraelskim vazdušnim udarima i sukobima s izraelskim bezbednosnim snagama.

Palestinci nameravaju da proglase istočni Jeruslim koji je Izrael osvojio u ratu 1967. godine i kasnije anektirao za glavni grad svoje buduće nezavisne države.