Predsednik Pokreta slobodnih gradjana Saša Janković izjavio je danas da se odriče nagrade Najevropljanin koju je dobio 2010. godine kao zaštitnik gradjana jer sebe ne vidi “u istoj vrednosti i poitičkoj grupi sa mnogim ljudima koji su to priznanje u medjuvremenu dobili”.
“Kao zaštitnik gradjana dobio sam priznanje ‘Najevropljanin’ za izgradnju institucije zaštitnika gradjana. U medjuvremenu mnogi drugi su dobili to priznanje. Ja sam iskreno privržen evropskim vrednostima, a Pokret slobodnih gradjana je organizacija koja Srbiju vidi kao deo evropskog političkog i kulturnog prostora”, kazao je Janković na konferenciji za novinare.
Janković je rekao i da nema nameru da bilo koga uvredi i da ne želi da menja kriterijume onih koji tu nagradu daju.
“Bez namere da ikoga uvredim i bez moći i želje da menjam kriterijume oni koji tu nagradu daju, ja se tog priznanja odričem”, naveo je Janković.
Nagrade Najevropljanin za 2016. i 2017. godinu, koje dodeljuje Prva evropska kuća u Beogradu, sinoć su u Skupštini grada Beograda uručene dobitnicima. Medju dobitnicima su i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, glavni gradski urbanista Beograda Milutin Folić i predsednik Skupštine opštine Jagodine Dragan Marković Palma.
Nagrada je dodeljena 18. put. Prva evropska kuća nastala je 2000. godine pod okriljem Evropskog pokreta, kada su zajedno ustanovili nagradu, a 2008. zbog neslaganja oko jasnih pravila i procedura članova žirija i donošenja odluka o nominaciji i dodeljivanju nagrada, Evropski pokret se povukao iz toga.
Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac vratio je nagradu “Najevropljanin” koju je dobio u 2010. godini za uspešno sprovedenu reformu Vojske Srbije, saopštila je danas DS. Kako se dodaje, Šutanovac je naveo da ne želi da učestvuje u “manipulisanju evropskim vrednostima” u trenutku kada EU ima najnižu podršku gradjana od 2000. godine.
FOTO: MC