U Peći na Kosovu i Metohiji na današnji dan pre 19 godina, 14. decembra 1998, u kafiću “Panda” ubijena su šestorica mladića srpske nacionalnosti, a za taj zločin još niko nije odgovarao.

Dvojica maskiranih ubica su 14. decembra 1998. upali u kafić “Panda” i ubili srednjoškolce Ivana Obradovića, Zorana Stanojevića, Svetislava Ristića, Dragana Trifovića i Vukosava Gvozdenovića i studenta Ivana Radovića. Za taj zločin niko nije odgovarao.

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji zatražilo je danas od Tužilaštva za organizovani kriminal koje vodi istragu, da konačno objavi ko je i zašto ubio šestoricu srpskih mladića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je od 2013. godine u više navrata govorio da ima “određene informacije” o tome šta se desilo u kafiću “Panda”.

Vučić je u septembru ove godine rekao da zna “šta je moguće da se dogodilo” i da nadležni organi raspolažu “određenim informacijama” o tom zločinu, a u decembru prošle godine, kada je obavljao funkciju premijera Srbija, da zna šta se tada dogodilo, ali da se traže detalji koji bi to potkrepili.

“Mislim da sada imamo imena, ali potrebne su dodatne provere”, rekao je Vučić 29. decembra 2016. godine.

Aleksandar Vučić 2015. izjavio da je “gotovo siguran” šta se desilo u Pandi, ali da nema dokaza da bilo koga optuži za taj zločin, a 2013. da postoje informacije koje navode na zaključak da istraga ubistva srpskih mladića u Peći 1998. godine nije bila profesionalna i da nema dokaza da su ubistvo izvršili Albanci, kako se to verovalo.

Pojedini beogradski mediji pisali su u vreme ubistva da je Državna bezbednost Srbije odgovorna za zločin u Peći nakon kojeg je počelo iseljavanje Srba iz tog dela KIM. (Beta)