Komandant Kfora Salvatore Kuoči izjavio je da je transformacija Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova političko pitanje i da odluku o tome treba da donesu institucije Kosova, uz promenu Ustava i očuvanje multietničkog sastava tih snaga.

U intervjuu za današnju Koha ditore Kuoči je ocenio da na Kosovu ima napretka i da su pripadnici medjunarodnih mirovnih snaga na čijem je čelu spremni da se suoče s mogućim izazovima.

On je kazao da je region zapadnog Balkana spreman za mir, dok strane pretnje, kao ruski uticaj i verski ekstremizam i radikalizam ne smatra pitanjima koje institucije Kosova ne mogu da reše.

Kuoči je pohvalio Kosovo kada je reč o borbi protiv ekstremizma i dodao da za slučajeve eventualnih nemira Kfor ima spremne planove za pomoć institucijama Kosova da se suoče s bilo kojim problemom.

Upitan o ruskom uticaju u regionu, komandant Kfora je rekao da nije zabrinut i dodao da ruske aktivnosti, ako su humanitarne, ne predstavljaju problem.

Kuoči je naveo da odlazak medjunarodnih mirovnih snaga sa Kosova nije još uvek u planu pošto uslovi za to još nisu ispunjeni.