Ruski predsednik Vladimir Putin drži svoju godišnju konferenciju za novinare. Ovogodišnja konferencija je 13. po redu, a za nju je akreditovano 1.640 novinara, pa se očekuje da će biti srušen rekord po broju novinara od prošle godine.

On je na konferenciji rekao da će se kandidovati za novi predsednički mandat, kao nezavisan kandidat, ali i da se nada da će imati podršku nekih partija i javnih organizacija. Ipak, on je rekao da ne želi sada da diskutuje o svom programu kampanje.

Putin je počeo konferenciju odgovorom na pitanje o ciljevima svog kandidovanja za predsednika.

Rekao je da se ruska ekonomija mora zasnivati na visokoj tehnologiji.
Istakao je značaj razvoja infrastrukture, obrazovanja i zdravstva.

Na konferenciji se nalaze i novinari iz SAD, Kine, Japana, Nemačke, Francuske, Poljske…

On održava konferenciju da bi sumirao rezultate odlazeće godine, a kako ne postoje ograničenja što se tiče tema, pa tako ruski predsednik odgovara na razna pitanja – od unutrašnjopolitičkih, preko spoljne politike, kao i ličnog života.Zanimljivo je to da je među gostima i Ksenija Sobčak, njegova protivkandidatkinja na predstojećim predsednilkim izborima.

Prema najavama Dmitrija Peskova, ova konferencija za novinare će biti posebna.

– Vlada veliko interesovanje za konferenciju i ova će biti posebna. Sada kada je pri kraju njegov (Putinov) predsednički mandat, a znamo da će se kandidovati na sledećim izborima, konferencija će biti značajnija nego ona iz 2012. godine, kada je bio izabran za predsednika – rekao je Peskov, prenosi Tass.

Peskov je rekao da je Putin ceo jučerašnji dan, “od svitanja do sumraka”, posvetio pripremama za konferenciju.

Peskov je naveo da postoji izvesno ograničenje trajanja konferencije, ali da je istovremeno njena dužina fleksibilna.

– Biće dovoljno vremena da konferencija za novinare bude prilično obuhvatna, kao što obično i jeste – rekao je Peskov u odgovoru na pitanje da li će konferencija biti vremenski ograničena.

Najduža Putinova konferencija za novinare trajala je četiri sata i 40 minuta, a održana je 2008., a najkraće 2001. – jedan sat i 33 minuta.

Počev od 2004. njegove godišnje konferencije za medije ne traju kraće od tri sata uzastopno.

Inače, za ovogodišnju konferenciju ruskog predsednika akreditovan je rekordan broj novinara – 1.640 njih, a lista akreditovanih novinara dostupna je na sajtu Kremlja, javio je Tas s ranije.

Godine 2015, 1.390 novinara bilo je akreditovano za Putinovu konferenciju za medije, a 2016. godine – njih 1.350, podseća ruska agencija.

Putin ove konferencije drži od 2001. godine, a pauzu je imao u periodu izmedju maja 2008. i maja 2012. kada je bio premijer.