Lideri muslimanskih zemalja su danas na samitu u Istanbulu apelovali na svet da prizna istočni Jerusalim kao glavni grad države Palestine u odgovoru na odluku SAD da priznaju taj grad kao prestonicu Izraela.

“Proglašavamo istočni Jerusalim glavnim gradom države Palestine i pozivamo druge zemlje da priznaju državu Palestinu i okupirani istočni Jerusalim kao njen glavni grad”, naveli su muslimanski lideri u saopštenju nakon samita Organizacije Islamske saradnje (OIC) u Turskoj.

Oni su takodje upozorili da odluka američkog predsednika Donalda Trampa o priznanju Jerusalima kao samo izraelskog podstiče “ekstremizam i terorizam”.

Trampova odluka je “namerna sabotaža svih napora da se postigne mir i ona hrani ekstremizam i terorizam i preti globalnom miru i bezbednosti”, navedeno je u saopštenju.

Okupljeni na samitu organizacije koja broji 57 zemalja na poziv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, glasnog kritičara Trampove odluke, ocenili su da je ona neodgovorna i proglasili je ništavnom.

“Oštro odbacujemo i osudjujemo neodgovornu, nelegalnu i jednostranu odluku predsednika Sjedinjenih Država o priznanju Jerusalima kao takozvanog glavnog grada Izraela i smatramo tu odluku ništavnom”, zaključuje se u saopštenju na kraju samita.

Hitno sazvanom samitu odazvali su se izmedju ostalih predsednik Irana, Libana,Jemena, jordanski kralj, kuvajtski i katarski emir, predsednik Indonezije, Azerbejdžana, pakistanski i avganistanski premijer i palestinski predsednik.

Tramp je 6. decembra priznao Jerusalim kao prestonicu Izraela, iako Palestinci nameravaju da u njegovom istočnom delu, koji je jevrejska država okupirala u ratu 1967. godine i kasnije anektirala, proglase glavnim grad svoje buduće nezavisne države.

Ta odluka izazvala je skoro jednoglasnu osudu u svetu i demonstracije na Bliskom istoku i šire u drugim muslimanskim zemljama.

Aneksiju istočnog Jerusalima medjunarodna zajednica nikada nije prizanala, a sada strahuje od mogućeg novog krvoprolića zbog statusa Jerusalima, jednog od najvećih spornih pitanja izmedju dva naroda.

Na samitu u Istanbulu je takodje ocenjeno da Vašington merom protiv medjunarodnih rezolucija “potpisuje svoje povlačenje iz uloge posrednika u težnji za mirovnim sporazumom”.

Vašington “ohrabruje Izrael, okupacionu snagu, da nastavi naseljavanje, aparthejd i etničko čišćenje na palestinskim teritorijama okupiranim 1967”, navodi se u dokumentu objavljenom na kraju skupa.

Na otvaranju samita predsednik Turske je apelovao na medjunarodnu zajednicu da prizna istočni Jerusalim kao glavni grad Palestine, a palestinski lider Mahmud Abas je upozorio da neće biti mira ni stabilnosti “bez okupiranog arapskog dela svetog grada kao palestinske prestonice.

Tramp je ponudio Jerusalim kao poklon “cionistčkom pokretu kao da mu je ponudio jedan od američkih gradova”, rekao je Abas na otvaranju samita.

FOTO: AP/TANJUG