Pripadnici Federalne uprave policije razbili su veoma opasnu grupu razbojnika, koji su za sada osumnjičeni za dve pljačke iz kojih su odneli 170.000 maraka, potvrdila je ovo za „EuroBlic“ portparol FUP Marina Zović.

Prema nezvaničnim informacijama uhapšeni su Haris Priganica, Mirza Turković i Mugim Omanović svi iz Sarajeva. Ova razbojnička grupa delovala je veoma profesionalno, a u razbojništva su išli obučeni u policijske ili SIPA uniforme.

Inspektori su ih za sada povezali sa pljačkom marketa „Bingo“ u nedelju u Bugojnu, kao i sa razbojništvom u istom marketu 22. oktobra u Hadžićima.

-To nije sve. Sumnja se da su oni počinili veći broj razbojništava na području FBiH, ali na policiji i tužilaštvu je sada da prikupe dokaze. Osim ova dva razbojništva, postoji još dosta sličnih pljački, pa se sumnja da oni stoje iz njih – pojasnio je naš sagovornik.

Njihovo hapšenje je usledilo nakon što su u nedelju uveče u uniformama SIPA opljačkali „Bingo“ u Bugojnu.

Policija je tada pokrenula veoma opsežnu potragu na području cele BiH, što je rezultovalo hapšenjem ove trojice Sarajlija.

– U ponedeljak i utorak identifikovali smo grupu koja je odgovorna za pljačku pomenuta dva marketa, a mogu se dovesti i u vezu sa drugim krivičnim delima. Nakon hapšenja, izvršen je pretres šest stanova na području Kantona Sarajevo i Srednjobosanskog kantona – rekla je Zovićeva.

Prema njenim rečima prilikom pretresa pronađene su automatske puške, pištolji, maske, veće količine novca, pancirni prsluci, uniforme sa natpisom „policija“, rotaciona svetla, registarske tablice, ali i drugi predmeti koji ih mogu povezati sa krivičnim delima.

– Mi nastavljamo našu akciju kako bi prikupili sve dokaze o ovom slučaju. Po
sle saslušanja, trojica uhapšenih razbojnika biće predati u dalju nadležnost tužilaštvu – istakla je Zovićeva i dodala da je u ovoj akciji posebnu ulogu imala i Obaveštajno bezbednosna agencija BiH.

Izvor blizak istrazi objasnio je da je ova grupa bila veoma dobro organizovana i u sve pljačke su išli sa unapred pripremljenim planom.

– Pre razbojništava bi obilazili mete i gledali na koji način najlakše mogu provaliti, koliko bude radnika obezbeđenja, kada ima najviše novca i slično. Posle toga bi razrađivali plan pljačke – pojašnjava naš sagovornik.

Kaže da bi oni zatim ukrali automobil sa kojim bi išli u pljačke, a pri tom bi našli i sigurne lokacije gde se mogu sakriti.

– Dokaz ovome je pljačka i u Bugojnu. Iako je za samo desetak minuta policija blokirala grad, razbojnike nisu mogli pronaći. Tek posle sat vremena pronašli su zapaljen automobil sa kojim su pobegli, ali njih nije bilo. Najverovatnije da ih je u blizini čekao drugi automobil sa kojim su pobegli dalje – rekao ja naš sagovornik.

U SIPA su nam u ponedeljak rekli da nisu bili zvanično obavešteni da su korištene njihove uniforme prilikom razbojništva.

– Ukoliko dođemo do saznanja da se radi o našim uniformama, preduzećemo sve da bi utvrdilo kako su došli do njih – rekli su u SIPA.

Pretučen prilikom pljačke

Trojica razbojnika koji su uhapšeni u Sarajevu od ranije su poznati policiji po brojnim krivičnim delima.

Turković je pre samo 3 meseca izašao iz zatvora, gde je bio četiri godine zbog više krivičnih dela. On je u žižu javnosti dospeo prilikom pljačke benzinske pumpe, kada mu je radnik oteo pištolj, pa ga pretukao.

Harih Priganica je takođe nekoliko puta uhapšen poslednjih 10 godina zbog raznih krivičnih dela.