BEOGRAD – Svečanost povodom 39. godina postojanja Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) održana je danas, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da su pripadnici ove jedinice zaštitnici Srbije kako od organizovanog kriminala tako i protiv terorista.

“Dan SAJ-a svake godine u meni probudi pozitivna osećanja, upoznao sam mnogo pripadnika ove jedinice i mislim da ljudi i ne mogu da shvate koliko su velike njihove žrtve i odricanja. Ja sam imao priliku da ih upoznam i da vidim koliko oni obavljaju posla za koji mi i ne znamo, a u medijima se vidi samo jedan deo svega onoga što oni rade”, rekao je Stefanović.

On je dodao da pripadnici SAJ-a idu tamo gde drugi ne mogu ili ne smeju te da poput hirurga završavaju posao “jednim rezom”.

“Oni se bore da Srbiji ne preti organizovani kriminal ni teroristi, a njihove akcije protiv organizovanog kriminala nekada i vidite i to samo kada su najteži upadi i kada je najveća opasnost”, kaže Stefanović.

Ministar je dodao da mu je posebno drago što pripadnici SAJ-a čuvaju uspomenu na one koji su dali ono najvrednije za Srbiju, svoj život.

“Ovi momci zaslužuju apsolutno poštovanje i u ovoj i u narednoj godini nastavljamo sa opremanjem ovih jedinica, stići će još uniformi i vozila”.

Ministar je zaključio da su građani Srbije ponosni na pripadnike Specijalne antiterorističke jedinice, a da isto tako oni treba da budu ponosni što služe otadžbini.

Komadant SAJ-a Spasoje Vulević rekao je da je od formiranja 1978. godine SAJ bio prva specijalna jedinica srpske policije.

Kako kaže, oni su svakog trenutka na visokom nivou spremnosti čime daju svoj doprinos bezbednosti Srbiije i efikasnijem radu MUP-a.

U SAJ-u ćemo nastaviti sa obukama, kaže Vulević, obnovom infrastrukture i drugim ulaganjima, kako bi uvek bili spremni da reagujemo i ostali jedan od stubova bezbednosti Srbije.

Na kraju svečanosti, dodeljene su i nagrade pripadnicima SAJ-a koji su ostvarili izuzetne rezultate u 2017. godini, izuzetne sportske uspehe ili obeležili 20 i 30 godina rada u ovoj jedinici.