Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da će u narednih nedelju dana na organima stranke biti doneta odluka da li će podržati bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, koji je najavio da će učestvovati u trci za gradonačelnika prestonice.

“Narodna stranka će na svojim organima doneti odluku o tome da li će podržati nekog kandidata ili učestvovati u nekoj široj koloni, kao i da li će, ukoliko ne bude dogovora, izaći sama na te izbore”, rekao je Aleksić novinarima u Skupštini Srbije.

On je rekao da pozdravlja odluku Đilasa da učestvuje u trci za gradonačelnika Beograda.

“Narodna stranka od početka zastupa tezu da u Beogradu treba izaći u jednoj što široj koloni. Nastavljamo da se borimo za to i verujemo da je to jedini način kako se opozija može suprotstaviti na beogradskim izborima vladajućem režimu”, izjavio je Aleksić.

On veruje da će “preovladati razum i da će određeni politički animoziteti, ukoliko ih ima, biti po strani u odnosu na ono što je interes svih nas, a interes je da se zaustavi dalje uništavanje Beograda i Srbije od vladajućeg režima”.

Prema njegovom mišljenju, jako je važno da predstavnici opozicije “hladne glave sednu, razgovaraju kao ozbiljni ljudi i da naprave dogovor koji će kao rezultat imati smenu ove nakaradne vlasti, naročito što postoji opravdana sumnja da će na proleće biti i vanredni parlamentarni izbori”.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da se Dveri pripremaju za samostalan izlazak na gradske izbore u Beogradu, sa dve ključne teme, a to su “kako da Beograd postane što više porodičan grad i decentralizacija”.

“Otvoreni smo za razgovor i sa ostalim kolegama iz opozicije o eventualnoj predizbornoj saradnji”, rekao je on.

Obradović je naveo da će svima, pa i Đilasu, postaviti pitanje, a to je da li su spremni za beskompromisnu borbu protiv kriminala i korupcije.

“Da li su spremni da konačno isteramo na čistac Sinišu Malog i Gorana Vesića koji moraju završiti u zatvoru i da li su spremni da se preispitaju sve vlasti koje su do sada bile i u Srbiji i u Beogradu i pozovu na odgovornost sve one koji su opljačkali narod i državu”, pitao je Obradović.

Uslov za razgovor sa bilo kim drugim u opoziciji je, kako je objasnio, da se rasčisti da li su spremni da se zajednički bore protiv kriminala i korupcije na svim nivoima.

“Oni koji su spremni mogu da budu naši koalicioni partneri, a oni koji nisu nema razloga ni da nas zovu na bilo kakvu vrstu saradnje”, istakao je Obradović.

Obradovićeva najveća zamerka Đilasu je što je učestvovao u vlasti koja je ojadila Srbiju i nanela mnogo štete našoj ekonomiji i državi.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić rekao je da “Dragan Đilas neće uspeti u svojoj nameri da vrati Beograd u vreme kada je žario i palio”.

“Kada je, kao što je danas rekao, takođe garantovao nekom imovinom, samo tuđom, onom koju je opljačkao od građana ove zemlje, koju je spiskao i na kraju svoje matično žuto preduzeće doveo do prosjačkog štapa”, rekao je Orlić.

Prema njegovim rečima, “nudeći danas isto Đilas pokazuje samo jedno da su on i oni koji ga u tome prate, ali i njihov zajednički šef Miroslav Mišković, izgleda u međuvremenu potpuno ostali bez para i zbog toga nameravaju da, ako im se ikako ukaže prilika, ponovo zajašu na grbaču građana naše prestonice”.

“Na građanima Beograda je da to ni ovaj put ne dozvole”, rekao je Orlić.

FOTO: TANJUG