Za mene je značajno da naš rad i napor prepoznaje upravo jedna, ne tako mala grupa politički osvešćenih ljudi, koji baštine ideje Zorana Đinđića već punu deceniju i po, i koji te ideje nikada nisu zamenili nekim u dnevnopolitičkom smislu popularnijim i lakšim.

To je rekla za Danas dramaturškinja Biljana Srbljanović povodom uručenja nagrade “Ledolomac”.

Njoj i vajaru Mrđanu Bajiću, kao autorima idejnog rešenja za spomenik ubijenom premijeru, nagradu je dodelila LDP Čedomira Jovanovića, a povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

– Ljudska prava i Univerzalna deklaracija je nešto čega se, čak i u razvijenom svetu, setimo samo jednom godišnje, na dan kada su u talasu odgovora na užase Drugog svetskog rata vodeće zemlje sveta konačno prepoznale da je jedina prava vrednost koju imamo i koju moramo čuvati po svaku cenu upravo ljudska sloboda. Mi smo kao društvo istorijski bili vezani i za ovaj dokument i za taj trenutak i tada smo bili na pravoj strani… Za mene je, od kad sam politički svesna, to bio dokument koji me je vodio u mom društvenom i političkom angažmanu, ali i test za političku misao i poruku kojoj želim da dam svoj glas, navodi Srbljanović.

Ona ocenjuje da “danas nismo u slavnom trenutku ljudske istorije nigde na svetu”, ali da smo time više obavezni na napor u razumevanju prava na slobodu u svakom smislu, “dok još ima vremena da zaustavimo propadanje sveta”.