U toku je postupak smenjivanja četiri direktora zbog vršnjačkog nasilja u školama kojima rukovode. Pomoćnica ministra prosvete zadužena za osnovno i predškolsko obrazovanje Vesna Nedeljković izjavila je da se očekuje smenjivanje i 15 direktora srednjih i osnovnih škola po osnovu nepoštovanja zakona, koji predviđa odlazak u penziju sa 65 godina.

“Dva direktora srednjih škola, jedan direktor osnovne škole i jedan predškolske ustanove biće smenjeni zbog vršnjačkog nasilja koje se dogodilo u njihovim ustanovama”, rekla je novinarima Nedeljkovićeva i dodala da je pored pomenutog broja direktora, u postupku smenjivanja još troje.

Ministar prosvete Mladen Šarčević ocenio je da je direktor “ključna osoba”, ali da će biti “selekotovani, birani i obučavani”, a da je uloga ministarstva da proveri kvalitet rada.

“Spremamo se da smenimo jednu grupu direktora, ja sam dao naloge pomoćnicima gde god se nije poštovao zakon, počev od toga ako nisu otišli u penziju, a imaju 65 godina, da se pokrene procedura i protiv sekretara… Znamo gde su te sprege moći. I gde god se nisu ponašali u skladu sa zakonom i tamo gde traje ispitivanje nekih procesa, ići će sporije”, naveo je Šarčević.

On je najavio i strožu kontrolu sekretara škola, kao i da se neće tolerisati kašnjenje nastavnika na časove.

“Imate dobre škole koje sjajno rade, a imate škole u koje kada uđete, ne znate zašto postoje”, rekao je ministar.

On je rekao da ima malo prosvetnih inspektora – oko 30.”Ako uzmemo u obzir da neki rade loše, ima ih i manje”, dodao je ministar.

Šarčević je najavio da će se raditi na novom Zakonu o naučno-istraživačkoj delatnosti i dodao i da će u narednih mesec dana biti raspisan privremeni konkurs za naučno-istraživačke projekte.

FOTO: TANJUG