NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) je danas pitala predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić zašto je na poslednjoj sednici njenog kabineta doneta odluka o davanju 90 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve za potrebe Grada Beograda, i ocenila da se to čini dok “ostatak zemlje” propada.

“Ovakva politika vlade za posledicu će imati još veće razlike u ekonomskom razvoju regiona, što će u još većoj meri osnažiti proces depopulacije u svim delovima zemlje koji nisu grad Beograd”, smatra LSV.

Pokrajinska poslanica LSV Sandra Ristić je u saopštenju navela da “tražimo prekid ovakve prakse i zahtevamo da Vlada počne da vodi računa o svim krajevima naše zemlje! Svi gradjani ove zemlje su jednaki pred Ustavom i zakonima”.

Podsetila je da je Vlada Srbije pre pet meseci beogradskom budžetu već dala 100 miliona dinara.

“Smatramo da je nedopustiv ovakav način finansiranja jedinog dela Srbije koji je razvijen, i da je ovo samo upotpunjavanje već sasvim jasne priče o strogoj centralizaciji države. Grad Beograd apsolutno dominira nad ostalim delovima zemlje, a o projektima koji se sprovode u glavnom gradu, Vojvodina, Šumadija, Užice, Niš ili Sandžak mogu samo da sanjaju”, ocenila je Sandra Ristić.

Dodala je da budžet Grada Beograda po stanovnik uiznosi 60.000 evra, dok su ostali gradovi, a pogotovo opštine, u neuporedivo lošijoj finansijskoj situaciji.

“Nažalost, članovi Vlade Srbije nemaju razumevanja za sve delove Srbije, pa je očito da je u fokusu njihove pažnje samo grad Beograd”, piše u saopštenju.

(Beta)