SARAJEVO – Na današnjem programskom skupu Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu zaključeno je da su njeno trajno opredeljenje i osnovni politički cilj očuvanje celovite i demokratske BiH, i prosperitet i ravnopravnost svih njenih naroda i gradjana, i u tom kontekstu je kritikovan predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Nikada nećemo dozvoliti povredu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Odlučno ćemo zaustaviti sve one koji nasrću na suverenitet BiH i prete njenom teritorijalnom integritetu”, zaključci si sa programskog skupa SDA u dvorani “Zetra”.

SDA je još naglasila da “oni koji to uzaludno pokušavaju, mogu dovesti u pitanje samo Dejtonski mirovni sporazum i ono što je njime kreirano, a to su entiteti”.

“Pozivamo predsednika RS Milorada Dodika da konačno prestane sa jalovim pričama o secesiji, jer se na taj način samo zaustavljaju investicije, kvari atmosfera u zemlji, onemogućava politički dijalog i intenzivira odlazak mladih ljudi”, piše u zaključcima.

Istaknuto je da će “Srebrenica, Tomašica i sva druga mesta genocida i pokolja nad nevinim žrtvama udruženih zločinačkih poduhvata, koje su predvodili Milošević, Karadžić, Mladić i drugi, zauvek biti deo BiH”.

SDA je naglasila da neće prihvatiti da se Bošnjaci i Hrvati u RS tretiraju kao gradjani drugog reda.

“Vlasti tog entiteta konačno moraju prestati s politikom diskriminacije, aparthejda i omalovažavanja nesrba. Dužni su obezbediti proporcionalno učešće u vlasti i omogućiti ostvarivanje ljudskih sloboda i prava”, piše u zaključcima.

SDA je dalje istakla da se zalaže za dobre odnose sa susedima, a pozvala Srbiju i Hrvatsku na “iskrenije dobrosusedske odnose” s BiH i na ubrzano rešavanje otvorenih pitanja na principima medjusobnog uvažavanja, poštovanja i reciprociteta, u skladu s normama medjunarodnog prava.

SDA je dala punu podršku Predsedavajućem Predsedništva BiH i predsedniku SDA Bakiru Izetbegoviću u vodjenju unutrašnje i spoljne politike.

U zaključcima se, izmedju ostalog, ističe da SDA “nikada neće prihvatiti zahteve za pomeranjem težišta s gradjanskog principa prema etničkom”, dodajući da je neprihvatljivo usvajanje izmena Izbornog zakona koji bi BiH udaljili od primene presuda Evropskog suda za ljudska prava i kojima bi se omogućio diktat manjine nad većinom gradjana Federacije BiH.

SDA je, kako se navodi u zaključcima, “najoštrije osudila propagandni rat koji se sve intenzivnije vodi protiv Bošnjaka”, s ciljem da se bošnjačkom narodu “stavi stigma radikalizma i da se prikažu kao tobožnja pretnju zapadnom svetu”.

“Namera onih koji vode ovu anti-bošnjačku propagandu je da potkopaju poziciju Bošnjaka i izvrše pritisak na njihove lidere da prihvate anti-evropska rešenja u BiH”, naglašava se u saopštenju SDA.

(Beta)