MOSKVA – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se sistem spoljne politike BiH raspao, jer ambasadori iz bošnjačkog naroda glasaju po zahtevu svojih političkih partija, a ne institucija BiH, ocenivši da to pokazuje da je BiH nemoguća zemlja.

Dodik je s tim u vezi naveo primer ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije, koji je bez odluke BiH podneo rezoluciju o Srebrenici Generalnoj skupštini UN.

Predsednik Srpske je za “Raša tudej” rekao i da se raspad sistema spoljne politike BiH ogleda i u tome da Predsedništvo BiH, koje je jedino nadležno za spoljnu politiku zemlje, nema jedinstven stav o prijemu samoproglašenog Kosova u Savet Evrope, iako BiH nije priznala tzv. Kosovo kao državu.

Dodik je upitao kako onda neko može da glasa da samoproglašeno Kosovo uđe u neku međunarodnu organizaciju.

“BiH se u svemu, pa i u ovom slučaju pokazuje kao nemoguća zemlja. Kako onda možete da budete ljuti na Srbiju kada bi ona jednog dana rekla `dobro, pošto vi ne poštujete teritorijalni integritet Srbije evo i mi ne poštujemo teritorijalni integritet BiH i podržavamo nezavisnost Republike Srpske`. Kako bi oni reagovali, šta bi uradili?”, upitao je Dodik, navodeći da bi onda zavladala opšta histerija.

Sve to, ocenio je Dodik, govori da nema ni unutrašnjeg, ni regionalnog i ni globalnog pitanja oko koga u BiH ne postoje “dramatične i definitivne razlike”.

“To je sad stvar BiH i njenog minimalnog dostojanstva i kontinuiteta, ali se sistem spoljne politike BiH raspao – ne postoji. Imate ambasadore po svetu, muslimane, koji glasaju kako kaže njihova politička partija, a ne organi BiH i to govori da se sve raspalo”, rekao je Dodik, prenela je Srna.

indeksonline.rs/Tanjug