PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da će narednih dana saopštiti mere koje namerava da preduzme posle afere trovanja bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji.

“Narednih dana ću saopštiti mere koje nameravamo da preduzmemo”, rekao je Makron koji je u poseti centralnom delu Francuske.

Francuski predsednik je ponovio da najoštrije osudjuje napad dodajući da sve sugeriše da je Rusija za to odgovorna.

Jelisejska palata je ranije danas saopštila da je Makron u telefonskom razgovoru s britanskom premijerkom Terezom Mej rekao da nema “nikakvog drugog razumljivog objašnjenja” osim tog da je Rusija odgovorna za trovanje Skripalja nervnim agensom.

Francuski predsednik i britanska premijerka su istakli važnost evropskog jedinstva o tom pitanju i ostaće u redovnom kontaktu narednih dana, dodala je Jelisejska palata.

Britanska premijerka juče je najavila niz mera protiv Rusije, uključujući proterivanje 23 diplomata i zamrzavanje bilateralnih kontakata, ocenjujući da je Moskva “kriva” za trovanje Skripalja nervnim agensom.

Dvostruki agent Skripalj (66) i njegova ćerka Julija (33) nadjeni su prošle nedelje bez svesti na klupi u engleskom gradiću Solzberiju, a i dalje su u kritičnom stanju.