Obeležava se devetnaest godina od početka NATO bombardovanja SRJ

BEOGRAD – Na današnji dan pre 19 godina počeli su vazdušni napadi NATO na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, koji su trajali 11 nedelja i u kojima je, prema zvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 policajaca i vojnika.

Devetnaesta godišnjica biće obeležena polaganjem venaca i cveća na spomenike poginulih a centralna manifestacija povodom Dana sećanja na stradale u NATO agresiji biće održana u Aleksincu, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

U bombardovanju koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, nakon čega je usledilo povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak medjunarodnih vojnih trupa.

Prema podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo oko 230.000 Srba i Roma, a vratilo se oko 800.000 izbeglih Albanaca.

(Beta)