BRISEL – To što pet godina nije ispunjeno šest tačaka Briselskog sporazuma, koje se tiču Zajednice srpskih opština, ne može biti samo krivica Albanaca, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora u Briselu.

On je u direktnom televizijskom uključenju iz Brisela poručio da je to jednako krivica Evropske unije, koja je takođe potpisnik Briselskog sporazuma.

Za pet godina su i najteži ratovi završavani, rekao je predsednik i podsetio da je Srbija ispunila sve tačke od 7. do 15. tačke tog sporazuma.

Albanci nemaju nameru da ispune svoje obaveze, uveren je predsednik Vučić. “Za pet godina nisu mogli da pročitaju stranicu i po teksta, to je uvreda za zdrav razum, za nas, za Srbiju”, rekao je Vučić komenatrišući izjavu kosoovskog premijera Ramuša Haradinaja da nije stigao da pročcita sporazum o Zajednici srpskih opstina.

“Gotovo 1.800 dana šest glavnih tačaka Briselskog sporazuma nisu ni dirnute, a to ne može da bude samo krivica Albanaca, to je potpisala i Evropska unija”, istakao je predsednik Vučić nakon sastanka s šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Istina, rekao je predsednik Vučić, predstavnici EU su večeras jasno rekli delegaciji iz Prištine da se ta obaveza iz sporazuma mora ispuniti.

On lično, kako je istakao, nije ni večeras ništa veći optimista nego pre nekoliko dana po pitanju formiranja ZSO, ali, poručuje, mi moramo i dalje da poregovaramo i da insistiramo na kompromisu.

Upravo to, naglasio je, želi iskreno da prenese narodu u Srbiji, jer, Srbiji je mesto u Evropskoj uniji i samo tako možemo da zarađhujemo više, da živimo bolje, da nam deca ostaju u zemlji.

Međutim, istakao je predsednik Vučić, niko ne može od Srbije da očekuje da ukine sebe, svoje postojanje, samo zato što se računa s tim da je dovoljan snažan pritisak i sa našom potrebom za boljom ekonomskom budućnošću pa da ukinemo našu državnost.

Vučić je, nakon današnje runde dijaloga Beograda i Prištine, kazao da je danas 1. 799 dan, a da suština Briselskog sporazuma nije primenjena – Zajednica srpskih opština (ZSO).

„Rekao sam sa čime se Srbija suočavala u prethodnom periodu. Analizirali smo sve ostalo od 7 do 15 tačke, što je bila obaveza Srbije, a Srbija je sve ispunila. Šest prvih tačaka koje se tiču ZSO nisu dirnute“, naglasio je on.

Rekao je da Srbija poštuje napore, trud i rad evropskih predstavnika, koji su dali sve od sebe da budu dobri domaćini i posrednici, te preneo da nije bilo pritisaka na našu delehaciju na bilo koji način.

Izrazio je uverenje da će Albanci reći da će na uspostavljanju ZSO raditi sledeće nedelje, ali i dodao da je to čuo po stoti put i da unapred može reći da to neće biti tako.

„Gospodin Arifi je ovde rekao da je njhov ustavni sud ocenio da su 22 od 23 principa Briselskog sporazuma suprotna njihovom ustavu, što znači da neće implementirati ZSO nikada. Oni će izaći i reći da će to uraditi. Ovo gledam već dugo vremena i svaki put je isto“, podvukao je Vučić.

Vučić je ukazao i na izjavu Kadri Veseljija koji je govorio o uzimanju Medveđe i Preševa, dodajući da niko nije primetio da je pretio ratom i da je najavio da je za 20 godina planirano ujedinjenje sa Albanijom.

„Nama Srbima prete novim ratovima uvek kada im zafale glasovi. MI ćutimo, jer mi je posao da čuvamo mir i stabinost, da se brinemo o budcuhnosti naših građana“; rekao je on.

Preneo je da je rekao večeras Mogerini da će se Srbija na evropskom putu boriti i da će na tom putu napredovati, ali i da niko ne sme da pomisli da je moguće da se uruše svi nacionalni i državni interesi, samo zato što bi možda neki u Evropi i sa nekih kontinenata bili zadovoljni.

Ukazao je da je Srbiji Evropa potrebna zbog posla, navodeći da će u ponedeljak građati čuti da je prošle godine porasla plata za 43 evra, ističući da će do kraja godine prosečna plata biti 480 evra, a početkom iduće godine stići i 500 evra.

„Ne možemo bez evropskih investicija, bez ulaganja Nemaca, Austrijanaca, Francuza, Italijana i svih ostalih“, naglasio je on.

Takođe je, povodom izjave iz Prištine da je zabranjeno Selakoviću i Ðuriću dalje učešće u dijalogu, poručio da moze reći da će oni učestvovati i to u Severnoj Mitrovici.