SKOPLJE – ;Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore pokrenulo je danas istragu za neuspeh popisa stanovništva u Makedoniji 2012. u kojoj su osumnjičeni tadašnji premijer i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski i lider albanske partije DUI Ali Ahmeti.Na konfereneciji za novinare tužiteljka Specijalnog tužilaštva Fatime Fetai je rekla da postoji sumnja da su tadašnji partneri u koalicionoj vladi Makedonije dogovorili da prekinu započeti popis, jer bi im sporovodjenje nanelo ogromnu poliičku štetu. ;

Kako je rekla, sumnja se da su se Gruevski i Ahmeti izmedju 10. i 11. oktobra 2012. dogovorili da prekinu popis stanovništva jer im nepovoljni demografski podaci politički ne odgovaraju i tako oštetili državu za 175 miliona denara.

“Postoji osnovana sumnja da su to uradili da bi kao vladajuća koalicija sakrili činjenicu da nemaju politički kapacitet da organizuju realan popis, kao i da sakriju nepovoljne podatke o demografskom i ekonomskom stanju, koje je rezultat velikog iseljavanja”, rekao je Fetai.

Sa namerom da bude izbegnuta odgovornost, dodala je Fetai, javnosti je tada rečeno da je popis prekinut iz tehničkih razloga.

Pored te istrage u slučaju nazvanom “Popis” za dva nekadašnja partnera u Vladi Makedonije, koji se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, Specijalno tužilaštvo je pokrenulo još tri istrage protiv 25 osoba i četiri pravna lica za zloupotrebu službene dužnosti, prevaru i pranje novca.