BEOGRAD – Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsedniku Kosova Hašimu Tačiju tajno ponudio razmenu juga Srbije za sever Kosova i da javnost mora biti obaveštena o pregovorima o najosetljivijim državnim pitanjima.

“Nisam javnost o Vučićevom putu u Njujork obavestio zbog neke lične netrpeljivosti, koju inače prema njemu ni ne osećam, već zato što se trenutno stvari lome oko Kosova, dok on tajno večera sa Hašimom Tačijem i nije poznato o čemu se dogovaraju. Gradjani stoga imaju mnogo razloga za zabrinutost”, rekao je Jeremić TV Naša.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, podsetio je da je Vučić rekao da više ni sam ne veruje u uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu.

“Zašto je onda dao medjunarodni telefonski pozivni broj Kosovu i rasturio srpski pravosudni sistem na severu? Da li se tako pregovara o srpskim nacionalnim interesima”, upitao je Jeremić, prenela je Narodna stranka.

Jeremić je naveo da o rezultatima katastrofalnog načina na koji je Vučić vodio ; pregovore najrečitije govore poniženja koja će Srbija doživeti 24. marta, simbolično na godišnjicu početka NATO bombardovanja, kada će na Kosovu prestati da funkcioniše medjunarodni pozivni broj za Srbiju 381, a u Kragujevcu će biti odigrana utakmica juniorskih rukometnih timova Srbije i Kosova, bez intoniranja srpske himne i bez zastave Srbije.

“Večeras će se Vučić direktno uključiti u Dnevnik 2 RTS-a iz Njujorka i to će verovatno potrajati. Biće interesantan način na koji će me napasti i probati da relativizuje nepobitne činjenice koje sam izneo u javnost”, rekao je Jeremić.

Povodom izjave premijerke Srbije Ane Brnabić da Jeremić “ništa ne zna”, predsednik Narodne stranke je ocenio da je Ana Brnabić “postala deo kriminalne družine koja će morati da odgovara pred zakonom”.

Jeremić je naveo da je Ana Brnabić bila medju čelnim ljudima firme “Kontinental vind”, koja je neposredno pre njenog ulaska u Vladu Srbije sklopila sporazum o izgradnji vetroparka “Čibuk” po kojem će toj kompaniji u narednim godinama biti isplaćena 532 miliona evra za struju proizvedenu u vetroparkovima.

“Ako to nije sukob interesa, onda ne znam šta jeste”, rekao je ; Jeremić.

Jeremić je, povodom prebijanja šefa izbornog štaba Narodne stranke u Smederevskoj Palanci Igora Milenkovića, rekao da SNS pribegava nasilju jer je iz vrha te partije naredjeno da Narodna stranka “po svaku cenu mora da ostane ispod cenzusa” u Palanci.

“U Smederevskoj Palanci je, sa druge strane, i zajednička lista DS, DSS, LDP i SDS, stranaka koje nemaju ništa zajedničko osim toga da su doživele potop na beogradskim izborima i koje zbog toga ne predstavljaju opasnost po režim”, naveo je Jeremić.

Jeremić je dodao da je iz vrha SNS-a naredjeno da se učini sve da opozicioni glasovi odu toj listi a ne Narodnoj stranci kako ne bi prešla cenzus.

“To im neće uspeti, jer smo mi jedina stranka kojoj raste popularnost i podrška u celoj Srbiji, svega nekoliko meseci nakon osnivanja”, naveo je Jeremić.

(Beta)