JERUSALIM – Bivši šef Mosada Tamir Pardo izjavio je danas da je uništenje sirijskog nuklearnog reaktora u izraelskom vazdušnom udaru 2007. godine bilo kombinacija sreće i propusta.

“Tim Mosadovih boraca uspeo je da dodje do te informacije i jedino zahvaljujući njoj država Izrael je imala saznanja da zapravo postoji reaktor u Siriji”, rekao je Pardo, dodavši da se to dogodilo pet godina nakon što je Sirija počela da gradi reaktor.

Zbog toga je “u jednu ruku postojao spektakularni propust”, ocenio je on, dodavši:”Sretni smo što je grupa boraca uspela da donese informaciju za koju niko nije znao da postoji. Imali smo puno sreće”.

Izraelski vojni cenzor je danas odobrio da se objavi da je Izrael uništio nuklearni reaktor u izgradnji na severu Sirije. Do sada izraelski mediji nisu imali dozvolu da objavljuju detalje o dogadjajima koji su prethodili tom vazdušnom napadu, a danas su ocenili da je to jedna od najuspešnijih operacija izraelske vojske, a istovremeno i priča o velikom obaveštajnom propustu, najgorem od jomkipurskog rata 1973. godine, kada se uopšte nije očekivao napad arapskih zemalja na Izrael.

“Godinama je Sirija gradila nuklearni reaktor ispred naših noseva i mi nismo to znali. Nije gradjen na tamnoj strani meseca, već u susednoj zemlji o kojoj smo uvek mislili da znamo sve”, rekao Pardo.

Velika zgrada u obliku kocke, još uvek u izgradnji u srcu sirijske pustinje, bila je u fokusu izraelskog odbrambenog establišmenta od kraja 2006. godine. Kako su meseci prolazili sumnja je rasla da se ispod njenog krova krije nuklearni reaktor proizveden u Severnoj Koreji.

Prvi nagoveštaj sirijskog interesovanja za kupovinu nuklearnih postrojenja privukao je pažnju Izraela i zapadnih zemalja kasnih devedesetih godina, pred kraj vladavine Hafeza Asada, oca sadašnjeg sirijskog predsednika. Medjutim, Izrael je ozbiljniju pažnju tome posvetio kad je otkriven jedan drugi obaveštajni propust u drugoj zemlji, Libiji.

Decembra 2003. Amnon Sufrin iz Mosada je na radiju čuo da su Amerikanci i Britanci ubedili Libiju da uništi svoj nuklearni program za koji Izrael uopšte nije znao da postoji.

Tada je počela analiza kako bi se saznalo gde još u regionu može biti sličnih nastojanja. Mesec i po dana kasnije došlo se do prvih saznanja da Sirija radi na nuklearnom programu i početkom naredne godine sačinjen je dokument o tome, ali je bilo sumnji, a uz to ta zemlja tada nije bila prioritet aktivnosti Mosada.

Medjutim, reaktor koji je trebalo da postane operativan krajem 2007. je ipak nekoliko meseci pre toga “potpuno uništen, projekat je ubijen i (Bašaru) Asadu je ostavljeno dovoljno prostora za poricanje kako bi zaustavio da incident preraste u regionalni rat”, komentarišu danas izraelski mediji.

Al-Monitor je objavio i transkript razgovora tadašnjeg premijera Izraela Ehuda Olmerta i predsednika SAD Džordža Buša.

“Gde ste?”, upitao je Olmert u nameri da obavesti američkog lidera o udaru. Buš je odgovorio da je u Sidneju, na šta je Olmert upitao kako je tamo, zbog čega se američki lider unervozio i rekao: “Dakle premijeru, šta ste želeli da mi kažete?”

Predsednik SAD je znao da je Izrael izveo udar ali nije o tome hteo da diskutuje preko telefona. “Sećate se da smo razgovarali o toj stvari na severu?”, upitao je Olmert, a Buš je potvrdio da se seća. “Dakle želeo sam da znate da više ne postoji”, rekao je izraelski premijer.

Ipak današnje objavljivanje potvrde o udaru navelo je da se mnogi pitaju zašto baš sada. Kao jedan razlog navodi se upućivanje poruke najvećem izraelskom neprijatelju Iranu, čiji lideri pozivaju na uništenje jevrejske države, a kao drugi izdavanje Olmertovih memoara.