MOSKVA – Novoizabrani predsednik Crne Gore Milo Djukanović izjavio da je Crna Gora spremna za normalizaciju odnosa sa Rusijom.

“Što se Crne Gore i mene lično tiče, priča o normalizaciji naših odnosa je kucanje na otvorena vrata”, rekao je Djukanović za RIA Novosti.

On je izrazio žaljenje što je poslednjih godina došlo do pogoršanja odnosa dve zemlje.

“Nažalost, poslednjih godina došlo je, po meni nepotrebno, do narušavanja odnosa dve zemlje. I to samo zato što je Crna Gora nakon obnove nezavisnosti pre 12 godina, čemu je i rukovodstvo Rusije dalo veliki doprinos, vodjena svojim interesima napravila strateški izbor za članstvo u NATO i EU. To su svakako od prvog dana znali i u Moskvi”, rekao je Djukanović.

On je naveo da je takav izbor potvrdila i većina gradjana Crne Gore ubedljivom podrškom koju je dobio već u prvom krugu na predsedničkim izborima održanim 15. aprila.

“Očekujemo da naše pravo na izbor sopstvenog puta poštuju svi, a posebno oni koje smatramo tradicionalnim prijateljima. To je pretpostavka, kako je nedavno i predsednik Rusije Vladimir Putin rekao, za razvoj odnosa na uzajamno korisnim osnovama”, rekao je Djukanović.

Prema njegovim rečima, crnogorsko-ruski odnosi su odredjeni viševekovnom tradicijom prijateljstva, u svim vremenima.

“Zato se zajedno moramo potruditi da tako bude i danas kada ih treba osavremeniti. Lično ću nastojati da na dužnosti predsednika doprinosim tome. Mi smo mala balkanska zemlja, sa velikom istorijom. Ponosni na slobodarstvo i antifašizam, koji su stubovi naše državnosti i našeg postojanja. I to su snažne i važne spone crnogorskog i ruskog naroda”, rekao je Djukanović.

On je podestio da se i u godinama “poremećenih bilateralnih odnosa”, koji su po njegovoj oceni posedica “promenjenog globalnog konteksta i vraćanja na hladnoratovske pozicije, u odnosima Rusije i Zapada”, u Crnoj Gori ruski gradjani i dočekuju sa dobrodošlicom i poštovanjem.

(beta)

Foto: AP/Darko Vojinović