PRIŠTINA – Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je danas optužnice protiv 11 osoba na visokim funkcijama medju kojima su ministar i više poslanika osumnjičenih za

narušavanje ravnopravnog statusa državljana i gradjana Kosova.

Prema optužnici oni su zloupotrebili službene položaje kako bi obezbedili nezakonite privilegije i prednosti ličnostima koje su konkurisale na različite funkcije, čime su onemogućili i ograničili zakonom zajamčena prava i slobode drugih kandidata.

Kako se navodi u saopštenju Specijalnog tužilaštva Kosova, optužnica je podignuta protiv ministra i poslanika, ali i protiv bivših poslanika, dvojice generalnih sekretara ministarstava, jednog zamenika ministra, dvojice političkih savetnika, direktora javnog preduzeća i jednog civilnog službenika.

“Optuženi su osumnjičeni za krivično delo narušavanja ravnopravnog statusa državljana i gradjana Kosova, od kojih su neka dela ostala u pokušaju”, navodi se u saopštenju.

U pitanju su funkcije direktora jednog javnog preduzeća, izvršnog načelnika Agencije za registraciju u MUP-u Kosova, načelnika u Agenciji za medicinske proizvode Kosova i koordinatora civilne registracije u opštini Klina.

U optužnici je tretirano krivično delo zapošljavanja i podele funkcija na osnovu partijske pripadnosti i ličnih odnosa, na šta su dugo vremena alarmirali gradjani Kosova, agencije za primenu zakona, mediji i civilno društvo.

Slučaj je u javnosti poznat kao “Pronto 1”.

(Beta)