Sarajevo – Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Tužilaštva BiH Sudu će tokom dana uputiti predlog za određivanje mere pritvora za svih 13 osumnjičenih koji su lišeni slobode u predmetu “Dudaković i drugi”.

Kako je najavljeno iz Tužilaštva BiH, razlog za predlog pritvora je što postoji opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svedoke ili saučesnike.

Podsetimo, bivši komandant Armije RBiH general Atif Dudaković i bivši pripadnik 5. Korpusa Ibrahim Nadarević u Tužilaštvu BiH juče su se izjasnili da neće davati odbranu. Odbrana je za Dudakovića zatražila 30 dana, a za Nadarevića rok od 15 dana za izjašnjavanje o navodima u osnovama sumnje.

Dudaković i Nadarević su zadržani u Tužilaštvu BiH, a pored njih u opsežnoj akciji, po nalogu Tužilaštva BiH, na području Sarajeva, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa, Velike Kladuše i Cazina uhapšeno je još 12 pripadnika 5. korpusa Armije Republike BiH. Oni se sumnjiče za krivična dela zločina protiv čovečnosti. Tužilaštvo BiH ranije je saopštilo kako je Dudaković osumnjičen i za krivična dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Advokat Asim Crnalić je dodao da će odgovor o zahtjevu odbrane o hospitalizaciji Atifa Dudakovića biti odlučeno tek nakon prvomajskih praznika.
Klix. ba