Ubica žene i dece koji su bili građani Srbije pušten je na uslovnu slobodu zbog dobrog vladanja nakon što odslužio više od dve trećine kazne.

Saša Cvjetan, bivši pripadnika zloglasne jedinice “Škorpioni“, bio je osuđen za najteži ratni zločin ubistvo 14 albanskih civila – sedmoro dece uzrasta od dve do 15 godina i sedam žena, te teško ranjavanje još petoro dece od koje je najmlađe imalo šest godina u dvorištu porodice Gaši u Podujevu 28. marta 1999. On je pušten na uslovnu slobodu odlukom beogradskog Višeg suda po predlogu KPZ Sremska Mitrovica.

Cvjetan je pušten uz obrazloženje da je proces “resocijalizacije kod njega uspešno okončan”, odnosno da je “očekivano da će se Cvjetan na slobodi dobro vladati i da za vreme trajanja uslovnog otpusta neće izvršiti novo krivično delo”.

On je za ovaj zločin osuđen 2005. u Višem sudu u Beogradu na maksimalnu kaznu zatvora od 20 godina. Osuđeni su 2010. i drugi počinioci zločina – Dragan Borojević, Miodrag Šolaja i Dragan Medić, a 2011, nakon ponavljanja postupka, osuđen je i Željko Đukić.

Sam Cvejtin nije se nikada lično pokajao za zločine. Čak je kasnije svedočeći na suđenjima svojim saborcima pokušavao da im da albi, a za sebe je tvrdio da je nepravedno osuđen.

Cvjetan je u dva zatvora, u Sremskoj Mitrovici i u Beogradu, proveo ukupno 16 godina i četiri meseca i ostalo mu je još tri godine i devet meseci. Na slobodu je pušten 22. marta 2018.

On se u Mitrovici od 2017. nalazio u poluotvorenom odeljenju što je podrazumevalo korišćenje pogodnosti izlaska u grad jedanput u dva meseca, vikend osustvo svakog meseca u trajanju od tri dana, kao i odlazak na godišnji odmor.

Fond za humanitarno pravo osudio puštanje ubice

Fond za humanitarno pravo, koji prati suđenja za ratne zločine u regionu, osudio je ovo neubičajeno puštanje ubice dece i žena navodeći da se kazna na koju je Cvjetan osuđen obesmišljava, a patnje žrtava nipodaštavaju.

– Zahteva da sudovi prilikom odlučivanja o zahtevu za uslovni otpust uzmu u obzir i način na koji je delo izvršeno, izražavanje iskrenog kajanja za počinjen zločin, patnju žrtava, kao i posledice sa kojima se preživeli i dalje suočavaju – saopštio je FHP i upozorio da o ovim okolnostima u rešenju Višeg suda o uslovnom otpustu ubice dece i žena nije bilo pomena.

Zatvorske olakšice za zločince

FHP upozorava i da se dodeljivanjem privilegija osuđenicima za ratne zločine tokom boravka u zatvoru, institucije Srbije obesmišljavaju suđenja za ratne zločine i umanjuju težinu izrečenih kazni. Podsećaju da je nakon pogibije Slobodana Medića  31. decembra 2013. u saobraćajnoj nesreći, javnost saznala da je on kao osuđenik na 20 godina zatvora zbog ubistva šestorice Bošnjaka počinjenog u leto 1995. u Trnovu kod Srebrenice, u vreme nesreće tokom novogodišnjih praznika boravio na privremenoj slobodi. Tu privilegiju je imao i sada ulovno pušteni Saša Cvjetan.