Sarajevo – Ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH danas je došlo je do fizičkog obračuna specijalne jedinice policije i manje grupe demobilisanih boraca koji su pokušali da udju u zgradu ove institucije, objavio je sarajevski portal Klix.ba.

Pet predstavnika demobilisanih boraca ušlo je u zgradu parlamenta Federacije BiH, ali ih tamo nije primio niko od predstavnika vlasti, što je izazvalo revolt ostalih okupljenih na protestu, koji su potom pokušali da probiju kordon policije koja im je uzvratila silom.

Incident je, kako je navedeno, trajao kratko, a posle njega se policija rasporedila oko zgrade parlamenta, dok demobilisani borci ne planiraju da napuste lokaciju.

Demobilisani borci su zapretili da će sledeći put doneti bombe, preneo je Klix.ba.

“Naredni put ćemo biti bolje organizovani i doći ćemo s bombama koje ćemo na njih baciti, pa će oni od nas bežati, a ne mi od njih”, izjavio je ratni major iz Zenice Hajrić Doglod.

Demobilisani borci u Federaciji BiH traže da se objavi registar bivših boraca Armije BiH i Hrvatskog veća odbrane (HVO), utvrdjivanje boračkog dodatka i njegovu isplatu i ukidanje finansiranja boračkih udruženja, kojih u tom bosanskohercegovačkom entitetu ima više od 1.500.

Izvor: beta

Foto:muskiportal