JERUSALIM – Vodja ekstremističkog palestinskog pokreta “Hamas” u pojasu Gaze, Jahija Sinvar posetio je danas demonstrante utaborene na granici s Izraelom koji su učestvovali u demonstracijama u petak, i rekao im da je njegova islamistička organizacija s njima i da se neće sklapati mir s neprijateljem.

“Došli smo ovamo da kaženo da Hams ne sedi u palatama, ni u tunelima. Mi smo došli da kažemo da smo ovde s vama. Mi smo ovde da vas podsetimo da nema mira s neprijateljem i nikakav pokušaj, ni plan, nas neće primorati da sklopimo mir s njima”, rekao je Sinvar, navode izraelski mediji.

Glavni vodja “Hamasa”, Ismail Hanije takodje je danas upozorio da se sledeći protest u okviru najavljenog talasa demonstracija, nazvanog “Marša povratka”, neće završiti na granici Izraela.

“U petak smo stali na granici, sledeći put ne znamo gde će biti granica. ‘Marš povratka’ je održan mirno i prisustvovali su mu žene mladi deca i starci”, rekao je Hanije.

Stotine palestinskih demonstranata bacale su kamenice i “molotovljeve koktele” na izraelske vojnike koji su s druge strane granice odgovorili bojevom municijom i sredstvima za rasturanje nereda.

Ukupno je 16 Palestinaca poginulo u petak u pograničnom području.

Hanije je danas ocenio da je “ubistva palestinske dece i mladih neprijatelj unapred planirao”.

Najavo je da “palestinski narod više neće tolerisati nastavak opsade”, aludirajući na deceniju izraelske blokade pojasa Gaze, zbog koje je izmedju ostalog protest organizovan.

U poslednja dva dana u Gazi su objavljene fotografije izraelskih snajperista na granici uz potpis: “Vi ste takodje na našem nišanu”.

Nasilje je izbilo u petak kada je desetine hiljada Palestinca došlo do granice s Izraelom. Više od 1.400 ih je ranjeno u neredima, uključujući 750 bojevom municijom, saopštilo je palestinsko Mianistarstvo zdravlja.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman je najavio da neće biti nezavisne istrage pogibije Palestinaca na koju su apelovali generalni sekretar UN i šefica diplomatije EU.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je danas odbacio kritiku predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana o postupku Izraela povodom protesta Palestinaca, a večeras dodao da “Erdogan nije navikao da mu neko odgovara, a trebalo bi da se navikne”.

Erdogan je danas Izrael nazvao “terorističkom državom”, a Netanjahua “teroristom”, te mu je izraelski lider poručio da “svako ko drži pod okupacijom severni Kipar, napada Kurde, masakrira civile u Afrinu (u Siriji) ne bi trebalo da nas uči moralu i vrednosti”.

(Beta)