BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da će Srbija pomoći opštinama u Republici Srpskoj (RS) u ukupnom iznosu od pet miliona evra, na čemu je zahvalio predsednik RS Milorad Dodik, rekavši da je to primer posebnog odnosa Srbije i RS.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dodikom posle sastanka u Predsedništvu Srbije rekao da će pomoć od ukupno pet miliona evra ići u Prijedor, Novi Grad, Mrkonjić Grad, Bratunac, Sokolac, Novo Goražde, Trebinje i druge gradove, dodavši da su o tome razgovarali sa premijerkama Srbije i RS, Anom Brnabić i Željkom Cvijanović.

On je istakao da Srbija pomaže pet opština u kojima Dodikova stranka nije na vlasti, već u opoziciji, što pokazuje, kako je naveo, da je Srbiji stalo do svih gradjana.

Vučić je rekao i da je Srbija izdvojila 500.000 evra obnovu pravoslavnih hramova u Federaciji BiH, i da je takodje izdvojeno 500.000 evra, odnosno milion konvertibilnih maraka za program samozapošljavanja i za programe za podsticaj zapošljavanja mladih i pokretanje vlastitog biznisa.

Vučić je zahvalio predsedniku RS na pružanju podrške teritorijalnom integritetu Srbije i obavestio ga o poslednjim dogadjajima u Kosovskoj Mitrovici, kao i o idejama koje su različiti društveni činioci u Srbiji izneli tokom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji.Predsednik Srbije je najavio da će tokom sledeće nedelje posetiti Mostar i Trebinje, u kojem će obići vrtić koji se gradi sredstvima koje je obezbedila Srbija.

On je dodao da će poseta Trebinju biti prilika da se vidi kako Srbija može pomogne razvoj tog dela Hercegovine u budućnosti.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je Srbiji na finansijskoj pomoći opštinama u RS, navodeći da je “to je najkonkretniji pimer posebnih odnosa i specijalnih veza Srbije i RS”.

Prema njegovim rečima, prilikom izbora opština kojima će biti data pomoć gledalo se isključivo na potrebe.

“Nije selektivno birano, već prema potrebama opština, nezavisno od lokalnih vlasti. U tom pogledu se krećemo ka rešavanju dugogodišnjih problema”, izjavio je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem, zahvalivši takodje i ;na podršci i pomoći Srbije tokom poplava koje su pogodile RS.

Predsednik Republike Srpske je rekao da je Vučića upoznao sa situacijom u RS, dodavši da institucije nesmetano funkcionišu, da RS ima ekonomski rast od 3,2 odsto od Nove godine, što, kako je rekao, omogućava rebalans budžeta, stabilizovanje računa i rešavanje problema.

Dodik je ocenio da u Bosni i Hercegovini jedino RS funkcioniše “u punom kapacitetu”, da je “u BiH potpuno zamrla institucionalna aktivnost”, a da parlament BiH služi kao “debatni klub”.

On je rekao i da s NATO treba saradjivati, da je BiH članica Partnerstva za mir, ali da RS u pogledu članstva u savezima prati politiku Srbije.

Govoreći o Kosovu, Dodik je istakao da će Republika Srpska po tom pitanju pratiti stav i politiku Srbije i da se to neće promeniti.

Dodik je povodom hapšenja direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Djurića u Kosovskoj Mitrovici rekao da je medjunarodna zajednica pokazala da ima dvostruke aršine i različite kriterijume, ocenivši da na Kosovu “suštinsku vlast ima medjunarodni faktor”.

(Beta)