Zvižduci ministarki Zorani Mihajlović u Nišu (VIDEO)

NIŠ – Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kazala je danas da će Srbija nastaviti da razvija aerodrom u Nišu, kao i da je “besmisleno” da neko pomisli da će aerodrom biti zatvoren, a kako javlja dopisnica Bete, ministarku i njene saradnike pre početka konferencije za novinare je ispred Gradske kuće dočekalo oko stotinak gradjana, koji su uz zvižduke i skandiranja “lopovi, lopovi” iskazali nezadovoljstvo zbog odluke Gradskog veća da aerodrom predje u državno vlasništvo.

Gradjani su se razišli nakon što je u Gradskoj kući otpočeo sastanak Mihajlovićeve, predstavnika grada i gradskih opština.

Potpredsednica Vlade Srbije je na konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Nišu kazala da procene govore da će biti potrebna ulaganja od 15 miliona evra u niški aerodrom, da bi “išao u korak” sa drugim aerodromima u regionu.

Mihajlovićeva je na konferenciji za novinare kazala da “aerodrom ostaje, da se letovi nastavljaju, ostaju cene po kojima kompanije lete, zaposleni ostaju, a da će ih biti još više”.

Prema njenim rečima, preporuka Vlade Srbije da aerodrom u Nišu predje u državno vlasništvo posledica je analiza koje pokazuju da su potrebna velika ulaganja u dalji razvoj tog razvoja, za koji u budžetu Niša nema para.

“Ukoliko ne bude novih ulaganja, 2020. godine ostaćemo na 350.000 putnika, koliko ih sada ima. Uz ulaganja imaćemo u Nišu 650.000 putnika 2021. godine, a 2027. godine 770.000 putnika”, istakla je Mihajlović.

;

Ona je kazala da će se prelaskom u državno vlaništvo obezbediti brža i efikasnija ulaganja.

“Ista ulaganja u opremu i investicije koje smo mi procenili na 15 miliona evra Regionalna razvojna agencija ‘Jug’ je procenila na 20 miliona evra, a ne radi se o tolikom iznosu. Država i te kako kontroliše da sve bude racionalno potrošeno”, izjavila je Mihajlović.

Ona je podsetila da su država i grad od 2014. godine do sad uložili u razvoj aerodroma skoro šest miliona evra.

“Država je uložila u opremu 3,6 miliona evra, ali reč je uglavnom o doniranoj opremi. Ne može više da se donira, mora da se kupi nova oprema”, izjavila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, odluka da aerodrom u Nišu predje u državno vlasništvo ni na jedan jedini način nije u vezi sa ugovorom o koncesiji za beogradski aerodrom.

“Plan za Aerodrom ‘Konstantin Veliki’ je da 2031. godine ima milion putnika, a da aerodrom ‘Nikola Tesla’ ima 12 miliona putnika 2024. godine”, kazala je Mihajlović.

Ona je podsetila da je aerodrom u Nišu od osnivanja, 1986. godine, do 2010. godine bio društveno preduzeće republičkog nivoa.

“Vlada Mirka Cvetkovića 2010. godine prebacila je aerodrom na grad Niš sa dugovima koji se mere milijardama. Tada su stavili “svilen gajtan” oko budžeta grada, jer ni dan danas ne može da izmiri te obaveze”, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, aerodrom u Nišu proteklih godina poslovao je pozitivno, ali zahvaljujući subvencijama grada, kapitalnim investicijama države, i prihodima koji mu nisu pripadali.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da grad Niš ne raspolaže sa dovoljno sredstava da bi odgovorio svim izazovima kada je u pitanju održavanje aerodroma i mere bezbednosti.

“Ovo je aerodrom od strateškog značaja za čitavu zemlju i treba da bude otvoren 24 sata dnevno, a sada nije tako”, rekao je Bulatović.

Načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski rekla je da država svesna strateškog značaja aerodroma.

“Dobili smo čvrsta obećanja da će aerodrom nastaviti da se dalje razvija. Izmedju ostalog biće izgradjen kontrolni toranj, proširena pista i restriktivna zona”, kazala je Sotirovski.

Za sutra u 17 časova, zakazan je novi protest gradjana Niša zbog prelaska aerodroma u nadležnost države.

(Beta)