BEOGRAD  – Carinici na graničnom prelazu Batrovci, sa Hrvatskom, sprečili su pokušaj krijumčarenja dve puške i manje količine municije za lovačku pušku i malokalibarski pištolj, saopštila je danas Uprava carina.

Prekršaj je otkriven kada je za ulaznu kontrolu izdvojen automobil holandskih registarskih oznaka kojim je putovao holandski državljanin turskog porekla. On je carinicima rekao da nema ništa što bi prijavio za kontrolu.

Medjutim, na zadnjem sedištu carinik je već na početku pregleda pronašao lovačku pušku i musketu, umotane u belu tkaninu. Potom je ispod zadnjeg sedišta pronadjena i čarapa sa 27 lovačkih patrona i pet metaka za malokalibarski pištolj.

Putnika je zajedno sa oružjem i municijom preuzela policija.

Kako se navodi, jedna od dve otkrivene puške je musketa i ukoliko se ispostavi da je reč o originalnom antikvitetu, što će pokazati stručna ekspertiza, njena vrednost bi mogla da bude veoma velika.

“Upućeni tvrde da slični primerci na aukcijama, zavisno od modela i starosti, mogu da dostignu vrednost i do 100.000 evra”, navodi se u saopštenju.

 

(Beta)