BEOGRAD- Nova stranka (NS) saopštila je danas da je Aerodrom “Konstantin Veliki” pripao Gradu Nišu 2011. godine, a ne 2010. kao što je izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i da predsednik NS Zoran Živković tada nije obavljao funkciju premijera.

Kako je navela stranka, ranijim Ustavom Srbije bilo je onemogućeno da jedinice lokalne samouprave imaju svoju imovinu, a tek nakon promene Ustava i donošenjem Zakona o javnoj svojini 2011. godine Aerodrom “Konstantin Veliki” pripao je Gradu Nišu, odnosno sedam godina nakon što je Živković prestao da obavlja funkciju premijera Srbije.

“Aleksandar Vučić danas je na argumente predsednika Nove stranke Zorana Živkovića iznesene povodom otimanja niškog aerodroma, odgovorio direktnim napadom, lažima i zlonamernim izvrtanjem činjenica”, naveli su u saopštenju.

Živković je rekao da nije istina da je aerodrom Nišlijama pripao 2010. godine kako je Vučić danas “slagao” i da su to sve faktografski podaci.

Predsednik Nove stranke je dodao da je nedopustivo da predsednik Srbije vredja gradjane Niša, optužujući ih za “dizanje dreke” jer se civilizovano bore za svoj aerodrom.

On je istakao da očekuje da se u Skupštini Grada Niša na sednici koja je zakazana za 10. april, izglasa i odustane se od “sramotnog” oduzimanja niškog aerodroma.

Vučić je danas kazao da je Javno preduzeće Aerodrom “Konstantin Veliki” formirano 2002. godine, u vreme kada je premijer bio Zoran Živković, ali nije bio u vlasništvu grada nego države Srbije.

“I ništa se nije dešavalo, samo pomoćni Jatovi avioni su sletali, ništa sem toga. A onda 2010. oni to prebacuju na grad i ogromna zaduženja i obaveze na Grad Niš koja se mere desetinama miliona evra”, kazao je predsednik Srbije.

(Beta)