Naslovna ISTAKNUTO BLIŽI SE REŠENJE OKO IMENA MAKEDONIJE? Zaev i Cipras razgovarali o rešavanju...

BLIŽI SE REŠENJE OKO IMENA MAKEDONIJE? Zaev i Cipras razgovarali o rešavanju spora oko imena Makedonije (video)

SKOPLJE – ;Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, razgovali su danas u Sofiji, na marginama Samita EU – Zapadni Balkan, o mogućnostima približavannja razlika u sporu oko imena.

U kratkom saopštenju makedonske vlade se navodi da su ;premijeri dve susedne zemlje razgovarali o “aktuelnom trenutku u razgorima o problemu koji Grčka ima sa ustavnim imenom Makedonije i mogućnosti da približe razlike u traženju rešenja koje je prihvatljivo za obe strane”.

Pre sastanka u Sofiji Zaev i Cipras su, prema izveštajima makedonskih medija iz Sofije, bili uzdržani, a očekuje se da bi više o tom sastanku makedonski premijer mogao da kaže na konferenciji za novinare.

“Makedonija i Grčka jačaju prijaterljstvo. Premijer Cipras i ja verujemo da možemo da nadjemo rešenje koje će štititi dostojanstvo gradjana dve države”, napisao je Zaev na svojoj Fejsbuk stranici.Maratonski spor Grčke sa Makedonijom oko njenog prava na ime koje nosi i severna grčka pokrajina, blokira evroatlantsku integraciju Makedonije. Grčka smatra da ustavni naziv Makedonije implicira teritorijalne pretenzije.

 

Han: Premijre Grčke i Makedonije na dobrom putu da reše spor

SKOPLJE – ;Komesar EU za proširenje Johanes Han izjavio je danas u Sofiji da je optimist da će Makedonija i Grčka rešiti spor oko imena i da su premijeri dve zemlje na dobrom putu da to urade.

Han nije želeo, kao što je radio ranije, da prognozira u kojem roku bi dvoipodecenijski spor oko imena Makedonije mogao biti rešen.

â??Uvek sam optimist. I ostaću optimist. Dva premijera su na dobrom putuâ??, rekao je evrokomesar za proširenje nakon sastanka premijera Makdonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, prenela je agencija MIA.

U vezi sa mogućnošću da rešenje spora bude pronadjeno do junskog samita EU, Han je rekao da do tada ima još jedan mesec i da je ;sve moguće.

Zaev je, nakon sastanka sa Ciprasom, napisao na Fejsbuku da dva premijera veruju da mogu da nadju rešenje koje će štititi dostojanstvo gradjana.

U Vladi Makedonije postoji blag optimizam da rešenje spora može da se postigne pre Saveta ministara EU u junu, kako bi ova zemlja dobila datum za početak pregovora o prijemu u EU, dok se u julu, na Samitu NATO, nada pozivu za stupanje u tu alijansu.

Maratonski spor Grčke s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i severna grčka pokrajina, blokira evroatlantske integracije Makedonije. Grčka smatra da ustavni naziv Makedonije implicira teritorijalne pretenzije.

(Beta)

Exit mobile version