BEOGRAD – Ministri spoljnih i unutrašnjih poslova, Ivica Dačić i Nebojša Stefanović, razgovarali su danas o jačanju zajedničkih napora da se spreči da Kosovo postane član Interpola.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su Dačić i Stefanović dogovorili dalje korake i strateške pravce koordiniranog delovanja “po ovom pitanju od izuzetne važnosti u kontekstu odbrane interesa Srbije u vezi sa Kosovom i Metohijom”.

“Istaknuta je spremnost za nastavak maksimalne mobilizacije raspoloživih kapaciteta sa ciljem suprotstavljanja unilateralnom pokušaju tzv. ‘Kosova’ da, protivno Povelji Ujedinjenih nacija, rezoluciji Saveta bezbednosti 1244, kao i statutarnim dokumentima i rezolucijama samog Interpola, ostvari članstvo u ovoj organizaciji”, piše u saopštenju.

Ministri su dogovorili intenzivnu koordinaciju u korišćenju mehanizama medjunarodne policijske saradnje i angažovanju mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije u funkciji predstavljanja stavova Beograda o negativnim posledicama eventualnog članstva Kosova u Interpolu.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su se sastali i Dačić, Stefanović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i da su oni dogovarali konkretne predloge za unapredjenje modela vizne liberalizacije, u skladu sa pozitivnim propisima koji regulišu to pitanje.

 

Izvor: Beta