BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine (BIH), ali i specijalne veze sa Republikom Srpskom (RS).

Povodom jučerašnje izjave predsednika RS Milorada Dodika da bi RS i Srbija “u narednh nekoliko decenja” trebalo da se ujedine u jednu državnu zajednicu, Dačić je rekao da se u BiH moraju uvažavati interesi svih konstituivnih naroda.

Dodik je juče na Fakultetu političkih nauka u Beogradu rekao da “ovaj vek ili naredne decenije Srbija i RS treba da završe ujedinjene u jednu teritoriju i državnu zajednicu”.

Na konferenciji za novinare u Beoradu posle sastanka s generalnom sekretarkom Asocijacije država Kariba Džun Somert, Dačić je dodao da je “cinično da se od Srbije stalno traži da se izjašanjava o Dodiku, a da niko iz Evrope ne komentariše izjave (albanskog premijera Edija) Rame”. Rama je juče rekao da “niko ne želi Veliku Albaniju ali ako neko stalno viče ‘vuk’ možda ga prizove”.

“Niko ne postavlja pitanja o onome što Albanci rade. Oni ukidaju kontrole na granici a nas pitaju za Dodika”, rekao je šef srpske diplomatije, dodavši da se pita kako će ukidanje granice Kosova prema Albaniji uticati na viznu liberalizaciju.

Prema njegovim rečima, Kosovo je “neuspeli projekat” koji “najviše treba da brine one koji su ga stvorili”.

“Taj problem će zakucati na vrata svakoga od njih”, rekao je Dačić.

 

Izvor: Beta