SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da će i on sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom prisustvovati skupu u Zetri 20. maja.

On je to rekao nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, prenosi Klix.ba.

Kako se navodi, Merkel je na sastanku sa članovima Predsedništva BiH yanimalo sve u vezi Ergdoganovog dolaska u Sarajevo – da li će održati predizborni skup i da li su ga pozvali članovi Predsedništva.

Izetbegović je rekao da je Merkelovoj kazao da se tu radi o skupu Unije turskih evropskih demokrata, njihovom 6. kongresu, kojem će prisustvovati Erdogan, ali i on.

“Merkel sam kazao da je Erdogan prijatelj BiH, da ništa loše Turska i Erdogan nisu uradili prema BiH. Nema razloga da mi imamo neki loš odnos prema tome što će on doći u BiH. Mi isto u Nemačku znamo da dođemo da lobiramo za glasove, evo recimo i za SDA. U BiH dolaze i Aleksandar Vučić i Andrej Plenković, Milorad Dodik odlazi u Srbiju na predizborne skupove”, rekao je Izetbegović.

On je ocenio i da BIH neće imati problema zbog Erdoganovog skupa u Sarajevu.

“Ne vidim zašto bi Erdoganova posjeta trebala biti sporna i Njemačkoj. Ni Merkel ni Erdogan nisu šefovi u BiH, a oboje su dobrodošli”, rekao je Izetbegović.