BEOGRAD – Predsednik Pokreta slobodnih gradjana Saša Janković ocenio je danas da ;ministar finansija Dušan Vujović ;napušta Vladu Srbije, jer vidi da je to brod koji će udariti u santu leda, i dodao da za to ima više razloga, od kojih je glavni taj što novca nema, a Srbija naredne tri godine vlasnicima mora da isplati 4,5 milijardi dolara evrobondova.

“Više je razloga za napuštanje, oni su politički, ekonomski i medjunarodni, ali glavni je taj što Srbija u naredne tri godine mora da isplati evrobondova za 4,5 milijardi dolara, a sredstava u budžetu za to nema i Vujović s tim ne želi da ima veze”, rekao je Janković i dodao da se Ministarstvom finansija upravlja spolja.Janković je dodao da se Vujović sa svojom pomoćnicom Ivanom Matić sastaje po kafićima jer joj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zabranio da udje u zgradu ministarstva.

Prema njegovim rečima, jedan od razloga za ostavku je i politička zloupotreba Poreske uprave koja je služila za progon neistomišljenika. “U novembru je iz državnih rezervi NBS isplaćeno 750 miliona dolara za dospele rate evrobondova, što je direktno protivno zakonima, a 3. decembra dospeva nova rata od milijardu dolara, za šta novca u budžetu nema”, rekao je Janković. Razlozi za njegov odlazak se tu ne završavaju pošto se cela medjunarodna situacija po Srbiju pogoršala – Srbija se približava Turskoj i Rusiji, a usporava evropski put, a pokreću se i postupci pred medjunarodnim, finansijskim institucijama protiv Srbije.

Kao razloge Jankvić je naveo i nesprovodjenje preporuka GRECO komisije o korupciji zbog čega je Savet Evrope pokrenuo proces protiv Srbije, stavljanje Srbije na spisak zemalja u kojima se pere novac, pritisci Nemačke zbog kineskih investicija u Srbiji. Bivši ombudsman je ocenio da je Vujovićeva procena da je nemoguće u takvom ambijentu održati čak i spoljne elemente finansijske stabilnosti Srbije. “Moramo da postavimo pitanje kuda to Srbija ide. Vučić je do juče bio lažni srpski nacionalista, a sada su on i njegovi mediji postali veći ruski nacionalisti od samih Rusa. Pošto su njegova obećanja Zapadu izvetrila, postavlja se pitanje šta je sada obećao Putinu i Erdoganu da bi postao njihov najbolji prijatelj”, rekao je Janković i dodao da je Vućić do nedavno imao druge prijatelje. ; Lider PSG pita zašto je Srbija, koja je napustila evropski put, poslednja na listi prioriteta ove vlasti? ;

“Stabilnost je ozbiljno narušena, a odnosi sa zemljama regiona su nikad lošiji. Srbija je zemlja neslobode u kojoj su sva ljudska prava ugrožena”, zaključio je Janković.

(Beta)