BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef Delegacije Evropske unije (EU) u Beogradu Sem Fabrici saglasili su se danas u Beogradu da su vrata EU širom otvorena za Srbiju, ali da je potrebno još puno rada do punopravnog članstva.

Vučić je na prijemu u Muzeju savremene umetnosti povodom Dana Evrope, 9. maja, rekao da gradjani Srbije žele da pripadaju evropskom tipu društva, što znači da žele demokratsko i slobodno društvo, ali da treba još puno da se radi na ostvarivanju tog cilja.

“U periodu pred nama, u vladavini prava i u svim drugim oblastima moraćemo postići značajno veći napredak kao što je ostvaren u ekonomiji”, rekao je Vučić.

On je rekao da je Evropa kao mirovni projekat važna za Srbiju jer omogućava mir i stabilnost. Dodao je da kao što je Srbiji potrebna EU, tako je EU potrebna stabilnost u Srbiji.

On je naveo da se EU bazira na principu zajedništva i pomirenja, navodeći da su i najveći neprijatelji u okviru tog projekta prepoznali potrebu za pomirenjem i saradnjom.

Vučić je izrazio uverenje da EU želi Srbiju za svoju punopravnu članicu baš onako koliko i Srbija želi u EU.

Predsednik Srbije je rekao da će ideja francuskog političara s početka druge polovine 20. veka Robera Šumana biti ostvarena kad čitav region Zapadnog Balkana udje u EU.

Vučić je ponovio da pred Srbijom stoje brojni izazovi i pozvao je gradjane da “gledaju u budućnost, a da iz prošlosti izvlače pouke za budućnost”.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da vrata EU ostaju širom otvorena za Srbiju, dodajući da je Srbija učinila brojne reforme na putu evropskih integracija, ali da je dosta posla pred njom.

Fabrici je kazao da istorija podseća da je EU nastala u teškim okolnostima, kada je Evropi bio potreban mir i stabilnost.

On je kazao da neki danas izrazavaju sumnju u vrednosti multikulturalizma i žele da probleme reše jednostranim odlukama, ali da EU ostaje privržena svojim vrednostima.

On je naveo da je saradnja bolja od konflikta i da je kompromis snaga, a ne slabost.

“Živela Evropska unija, živela Srbija i njena budućnost u njoj”, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u okviru obeležavanja Dana Evrope obišla izložbu radova učenika srednjih škola za kreativne i inovativne radove u okviru projekta “Doživi EU”.

U okviru tog projekta, ove je godine nagradjeno 20 radova 48 učenika iz 17 mesta u Srbiji, a nagradjeni učenici i njihovi mentori boraviće narednih sedam dana u Budimpešti, Pragu i Beču.

Prijemu u MSU prisustvovali su ministri u Vladi Srbije, članovi diplomatskog kora i predstavnici političkog i kulturnog života.

(Beta)