Naslovna PLANETA KIM DŽONG UN POPUSTIO! Severna Koreja uništila poligon za nuklearne probe (video)

KIM DŽONG UN POPUSTIO! Severna Koreja uništila poligon za nuklearne probe (video)

PJONGJANG – Severna Koreja uništila je danas, kako tvrdi, lokaciju za nuklearne probe Pungje-ri, u nizu eksplozija, koje su izvedene u razmaku od nekoliko sati, u prisustvu stranih novinara.

Meta eksplozija, koje su izvedene na lokaciji za nuklearna testiranja, duboko u planinama u slabo naseljenom severoistoku Severne Koreje, bila su tri tunela u podzemnoj lokaciji i određen broj zgrada u okolnoj oblasti.

Severna Koreja, međutim, nije pozvala međunarodne inspektore za nuklearno oružje na ceremoniju, ističe AP.

Među grupom novinara koji su posmatrali uništenje bila je i televizijska ekipa AP-a.

Kako navodi američka agencija, prva eksplozija koju su novinari videli desila se u 11 sati po lokalnom vremenu, a severnokorejski zvaničnici rekli su da je njome uništen severni tunel, koji je korišćen za pet nuklearnih probi između 2009. i 2017. godine.

AP navodi, pozivajući se na zvaničnike, da su zapadni i južni tuneli uništeni u druge dve eksplozije oko 14.20 sati i 16 časova.

Današnje uništenje lokacije za nuklearne probe uključivalo je i uništenje posmatračkih mesta i kasarni, koje su stražari i drugi radnici u objektu.

Agencija napominje da je još jedan tunel sa istočne strane objekta zatvoren nakon nuklearne probe 2006. godine.

Novinari kojima je dozvoljeno da svedoče uništenju stigli su ujutru na lokaciju i ostali na mestu oko devet sati.

Severna Koreja sprovela je svih šest nuklearnih probi na poligonu Pungje-ri, koji se sastoji od tunela iskopanih ispod planine Mantapsan.

Zatvaranje poligona ranije je najavio lider Severne Koreje Kim Džong un, uoči planiranog samita sa američkim predsednikom Donaldom Trampom

Exit mobile version