NOVI SAD – Generalni sekretar Liga socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš pozvao je danas predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da u što hitnijem roku preduzme korake koji će za cilj imati stabilizaciju cene goriva na tržištu u Srbiji i približavanje cenama u zemljama Evropske unije.”Gradjani Srbije i Vojvodine su već uveliko osiromašili da bi plaćali jednu od najviših cena goriva na evropskom kontinentu”, poručio je Kostreš u saopštenju.

Prema njegovim rečima, poskupljenja goriva su još jedan atak na osiromašene kućne budžete gradjana Srbije, a trend poskupljenja dizela u velikoj meri ugrožava egzistenciju poljoprivrednih proizvodjača, koji se svakodnevno suočavaju sa novim nametima države.

“Nažalost, naše vlasti ne pokazuju prevelik interes za zaštitu interesa običnih gradjana, pa već godinama postoji praksa ‘pumpanja’ maloprodajnih cena goriva akcizama, koje uz naknadu za formiranje obaveznih rezervi, markiranje goriva, monitoring kvaliteta i PDV čine 55 odsto cene goriva”, naveo je Kostreš.

Optužio je Naftnu industriju Srbije (NIS) za loš odnos prema državi u kojoj posluje, iako je vlasnik NIS-a, ruski Gasprom, “privilegovan po pitanju plaćanje rudne rente u Srbiji”.

Kostreš je zatražio od rukovodstva NIS-a da konkretnim potezima pokaže “privrženost interesima gradjana zemlje u kojoj rade”.

(Beta)