BEOGRAD – Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je u prethodnih godinu dana izgrađeno 56 kilometara auto-puteva, obnovljeno 85 kilometara pruga i odbranjeno 25 zakona u parlamentu.

Ona je dodala da je potpisan i komercijalni ugovor za deonicu Koridora 11 od Preljine do Požege, dogovorena izgradnju auto-puta Šabac-Ruma i brze saobraćajnice Ruma-Loznica.

Mihajlovićeva je istakla usvajanje Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova.

“Ovim zakonom rešavamo pitanje sedam miliona građana, jer to dotiče sve nas. Umesto da obiđemo najmanje šest mesta da bismo u katastar upisali kupljenu nekretninu, sada će se to sve obavljati u roku od pet dana odlaskom kod javnog beležnika ili advokata”, rekla je ministarka za TV Prva.

Mihajlovićeva je dodala da je u prethodnih godinu dana odbranila 25 zakona u Skupštini Srbije, od kojih je, kako je navela, 13 veoma važno.

“Usvojili smo novi Zakon o putevima, čime će putevi u Srbiji biti jasno kategorisani, a održavanje i rehabilitacija saobraćajnica biće regulisani kroz javne pozive i tendere”, rekla je ona.

Podseća da je usvojen i Zakon o bezbednosti u saobraćaju, kao i zakoni o železnici i bezbednosti u železničkom saobraćaju, kojima se unapređuje železnički sektor i sprovodi dalje usklađivanje propisa sa relevantnim aktima Evropske unije.

Upitana da prokomentariše kada će se kroz Srbiju auto-putevima voziti 130 km na sat, Mihajlovićeva je rekla da je zakon usvojen i da očekuje od “Puteva Srbije“ da u najbržem roku zamene sve znakove na auto-putevima.

“Kvalitet auto-puteva u Srbiji danas je mnogo bolji nego ranije i mi smo spremni za povećanje maksimalne brzine”, izjavila je Mihajlovićeva.