Beograd – Na suđenju optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije raspravljalo se o dokazima tužilaštva na kojima su podaci sa baznih stanica mobilne telefonije.

Odbrana za njih smatra da treba da budu izuzeti iz postupka.

Prema navodima tužilaštva, diskete sa podacima baznih stanica mobilne telefonije sadrže podake o vremenu i mestu kretanja optuženih na dan ubistva Ćuruvije, što bi mogao biti ključni dokaz u postupku.

Odbrana traži izuzeće tih podataka jer po navodima advokata, nisu prikupljeni u skladu sa zakonom.

Specijani sud je usvojio delom zahtev za izdvajanje, ali je Apelacioni sud ukinuo to rešenje, rečeno je na glavnom pretresu.

Predsednica sudskog veća Snežana Jovanović navela je da će na narednom glavnom pretresu biti saslušani u svojstvu svedoka inspektori MUP-a Dragan Kecman i Dejan Anđelković koji su radili na prikupljanju tih podataka.

Advokat porodice Ćuruvija Slobodan Ružić rekao je novinarima da odbrana osporava devet dokaznih predmeta, i traži da se iskoristi anglosaksonsko pravo “da se ne mogu koristiti plodovi otrovnog drveta”, odnosno ako se izuzme deo dokaza, odnosno disketa sa podacima baznih stanica, da moraju da biti izuzeti i svi ostali.

Advokat odbrane Zora Dobričanin Nikodinović rekla je novinarima posle pretresa da “ne valja kako je vođen postupak dok predmet nije stigao pred sud” i dodala da tužilaštvo nema dokaze na koje poziva.

Tokom današnjeg kratkog pretresa nekadašnji šef Državne bezbednosti Milan Radonjić tvrdio je da se nikada nije čuo sa Kurakom koji je optužen kao neposredni izvršilac ubistva.

Suđenje za ubistvo novinara i vlasnika lista “Dnevni telegraf” Slavka Ćuruvije počelo je 1. juna 2015. godine.

Za ubistvo su optuženi načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Optuženi Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. godine i od tada su u pritvoru, Marković izdržava kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu. Suđenje je počelo 1. juna 2015. godine.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario njegovu suprugu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog “javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti”.

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu u kojoj je živeo, u Svetogorskoj.

 

Izvor: Beta