PODGORICA – Novoizabrani predsednik Crne Gore Milo Djukanović položiće sutra zakletvu i stupiti na dužnost šefa države, na svečanoj sednici crnogorske skupštne na Cetinju.Gradjani Crne Gore izabrali su Djukanovića za predsednika na izborima 14. aprila, na kojima je on osvojio 54 odsto glasova birača koji su glasali.

Djukanović polaže zakletvu na dan kada njegovom prethodniku Filipu Vujanoviću ističe mandat. Ceremonija inauguracije zakazana je za 12 sati u Vladinom domu na Cetinju i na nju nisu pozvani visoki predstavnici stranih država.

Organizator svečanosti, Skupština, odlučila se za skromniju inauguraciju na koju su pozvani ambasadori i vojni izaslanici stranih država u Podgorici, te predstavnici političkog i javnog života Crne Gore.

Inauguraciju Djukanovića bojkotovaće opozicija, a jedan od opozicionih čelnika, Dritan Abazović, predsednik Gradjanskog pokreta URA, ranije je pismom pozvao ambasadore zemalja članica EU da ne prisustvuju činu stupanja lidera vladajuće DPS na novu dužnost.

“Ne idite na inauguraciju, na taj način napravićete najveću uslugu Crnoj Gori. Demonstriraćete delom svoju spremnost da štitite ljudska prava i temeljne slobode, kao i tekovine ideja na kojima počiva ujedinjena Evropa, čemu stremi istinska gradjanska Crna Gora”, naveo je Abazović u pismu.

Djukanoviću je ovo drugi mandat na dužnosti predsednika države. On je na čelu Crne Gore bio od 1998-2002. godine, kada je u izbornoj trci pobedio Momira Bulatovića, nakon sukoba u nekada jedinstvenoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i njegovog otklona od politike Sloboda Miloševića.

Djukanović, kao lider DPS-a, ovih dana predvodi njegovu partiju u kampanji za lokalne izbore u 12 gradova u Crnoj Gori, a koji su zakazani za 27. maj.

Njega ustav ne obavezuje na zamrzavanje liderske pozicije u partiji, kao što je to u trećem mandatu učinio njegov prethodnik Filip Vujanović, da bi bio “predsednik svih gradjana”.

Uoči izbora Djukanovića, Vlada je usvojila zakon kojim daje šira ovlašćenja predsedniku i pravo da formira svoj savet, komisije i radne grupe, kao stalna i privremena radna tela.

Za razliku od zakona kojim reguliše prava predsednika, Crna Gora još uvek nije zakonom regulisala rad Skupštine i Vlade.

Crna Gora je od uvodjenja višestranačja imala tri predsednika: Momira Bulatovića, Filipa Vujanovića i Mila Djukanovića.

Vujanović je bio predsednik u tri mandata.

(Beta)